Monia Westin – en av Sveriges främsta textilkonstnärer visas på Uppsala konstmuseum

Date: 6 juni, 2019

Under sommaren presenteras Monia Westins konstnärskap som främst består av textila gestaltningar, med motiv hämtade från natur och landskap. Med ett poetiskt sublimt formspråk har hon på ett lekfullt sätt komponerat sina vävnader och gobelänger.

Westin (f. 1936), bosatt och verksam i Uppsala, tilldelades 2009 Uppsala kommuns hedersmedalj och finns representerad på flertalet skolor och sjukhus i regionen samt på flera av landets större konstmuseer. Utställningen Stämning och känsla med Monia Westin visas 15 juni-18 augusti med vernissage och invigning lördag 15 juni i konstnärens närvaro.


I Monia Westins bildvärld spelar ljuset och skuggan med varandra. I monumentala vävar, vävda i gobelängteknik, blir de annars flyktiga skuggorna materialiserade. Det tillfälliga möter den långsamma gobelängtekniken. Westin återkommer ofta till naturen och använder dess former och rörelser i formstarka kompositioner.

Det viktigaste för mig är den poetiska stämningen och känslan i bilden. Utgångspunkten för mina vävnader är oftast små skisser i akvarell eller gouache. Jag arbetar också i andra textila tekniker och har på senare år även tecknat mycket i blyerts. Jag är fascinerad av växlingen mellan ljus och skugga och har i många arbeten använt växter som motiv både för teckningar och vävnader. Monia Westin

Monia Westin utbildade sig först på Hemslöjdens vävskola och sedan vidare vid Konstfack i med huvudläraren Edna Martin, som samtidigt var chef och konstnärlig ledare för Handarbetets vänner, där Westin senare fick anställning. 1963 hade Monia Westin sin första separatutställning på Nutida Konst i Uppsala. Under sextiotalet delade hon ateljé på Dragarbrunnsgatan med textilkonstnären Bibbi Widmark och klädskaparen Vanja Brunzell. De hade en också en butik. Westin och Widmark tryckte tyger och sydde kläder på beställning och Brunzell gjorde hattar.

Monia Westin har fått flera beställningsuppdrag i Uppsala. Bland andra den närmare sex och en halv kvadratmeter stora gobelängen Det finns ett land som är placerad i Sävja kyrka.

2009 tilldelades Westin Uppsala kommuns hedersmedalj med motiveringen ”För att Monia Westin i sitt textila konstnärskap med gedigen teknisk säkerhet förmedlar naturkänsla, poesi och lekfullhet”.

Monia Westin finns representerad på Nationalmuseum, Röhsska museet, Uppsala konstmuseum, Sundsvalls museum, Statens konstråd, Västerås kommun, Solna kommun.

arrow-leftarrow-rightleafangle-downcrossmenu