21 startups – från duschrobot till organiska engångstallrikar – antagna till företagsinkubatorn UIC

Date: 15 februari, 2018

Duschrobot, organiska engångstallrikar och en lösning för att välja bort ineffektiva läkemedel inom cancervården. Det är några av de affärsidéer från 21 startups och projekt som antagits till årets första affärsutvecklingsprogram hos företagsinkubatorn UIC.

21 startups och projekt med nyskapande affärsidéer har blivit antagna till årets första omgång av UICs affärsutvecklingsprogram UIC Business Startup och UIC Business Lab. Företagen och teamen kommer bland annat att arbeta med att verifiera att affärsidén har marknadspotential och att bygga ett konkurrenskraftigt företag.

Programmet UIC Business Startup gör det möjligt att gå från affärsidé till kund på tre månader och deltagarna arbetar med att tidigt verifiera att det finns kunder och att produkten eller tjänsten löser ett verkligt problem hos kunden. Därefter verifieras hur produkten eller tjänsten bäst kan säljas. UIC Business Startup är det första programsteget i UIC.

Efterföljande program UIC Business Lab vänder sig till projekt på väg mot bolagisering eller i redan startade bolag. Programmet ger deltagarna en ökad insikt och förståelse för affärsutveckling, finansiering och vad som krävs för att bygga en trovärdig och realistisk plan för att nå framgång.

Deltagarna får även stöd från ett tjugotal UIC-partner inom näringslivet som stöttar bolagen i arbetet med att utvecklas snabbt och undvika fallgropar på vägen mot framgång.

– Det är glädjande att intresset för våra affärsutvecklingsprogram är så stort bland tidiga projekt och startups. Det är en stor bredd på affärsidéerna vilket ger en bra dynamik mellan deltagarna, som också delar med sig av feedback på varandras affärsidéer. Alla har sina olika utmaningar men gemensamt för dem är att de har en nyskapande och skalbar affärsidé med internationell potential, säger Monica Hedberg, programchef på företagsinkubatorn UIC.

Deltagare i årets första omgång av UIC Business Startup:

4mpt
Ger företag möjligheten att anställa mer relevant och effektiv personal till sin verksamhet med hjälp av ett unikt personlighetssystem.

Act & Eat
Erbjuder naturlig och vegetarisk färdigmat förpackad på ett tilltalande sätt till aktiva individer.

ANSVAR
ANSVAR är en certifiering för läkemedelsföretag som vill ha en hållbar värld. Ansvar hjälper dedikerat till att ta miljöansvar i produktion för att uppnå världens och individers egna miljömål.

ChemoScan
Cancerpatienter genomgår farliga läkemedelsbehandlingar utan garanti för att de kommer fungera. ChemoScan hjälper läkare att välja bort ineffektiva läkemedel för att minska patienters lidande och reducerar kostnaden för icke-fungerande cytostatika i cancervården.

DrDigital
DrDigital har skapat en app för privatpersoner med begränsad IT-kunskap. Det är effektiva och roliga IT-kurser för äldre, för att få dem mer delaktiga i samhället och ha kontakt med sina anhöriga.

Hyperkonkret
Ett individanpassat digitalt verktyg som hjälper föräldrar att hjälpa sina barn med skolämnen utifrån barnets egna förutsättningar.

LeafyMade
LeafyMade ersätter papperstallriken mot en miljövänlig, organisk variant gjord av löv.

MealMatch
Receptappen MealMatch gör vardagen enklare och inspirerar till att hitta recept och utnyttja de resurser som finns hemma på ett snabbt och smidigt sätt.

Qaem Additive Manufacturing
Qaem Additive Manufacturing är ett företag som sysslar med additiv tillverkning (3d-skrivare) för att hjälpa andra bolag att komma i framkant med teknologin och säkra sin plats i framtidens produktion. Qaem AM levererar konsultering, design samt produktion.

SmartPark
SmartPark är ett infällbart cykelstyre som underlättar cykelparkeringen i populära, trånga cykelställ.

SoftRobot
SoftRobot utvecklar AI-lösningar för att effektivisera administrativa och tidskrävande arbetsuppgifter. Företaget erbjuder en digital assistent som heter Aiida för redovisningskonsulter och revisorer.

Sun Labs Nordic
Visualiserar solenergidata på ett enkelt och läroriktigt sätt som gemene man förstår. Företaget visualiserar detta i en webb-portal där det är enkelt att koppla upp och jämföra olika solcellsanläggningar.

SunBlocks
SunBlocks är en finansiell produkt som erbjuder enkla investeringar i energisystem baserade på sol-el i utvecklingsländer.

Ullförmedlingen
Ullförmedlingen är en arena för svensk ull genom att förmedla svensk ull, kunskap om svensk ull och kontakter inom den svenska ullbranschen. Ullförmedlingen möjliggör och förenklar inköp och försäljning av ull mellan fårägare och ullförädlare med det övergripande syftet att mer av den svenska ullen med dess bredd och olika kvalitéer från de svenska fårraserna ska komma till nytta och användning.

VoiceIt
Utvecklar en mobilapplikation, som ämnar att förenkla och motivera invånares engagemang i kommunal utveckling och underhåll. Mer specifikt samlar produkten in data om invånares åsikter, gällande sin närmiljö, i avseende att skapa demokratiska utvecklingsincitament för kommuner.

Deltagare i årets första omgång av UIC Business Lab:

Intellotel
Intellotel är ett digitalt verksamhetssystem för hotell. Systemet har en innovativ funktionalitet som bygger på personalens roller.

Nodified
Nodified erbjuder en kostnadseffektiv kommunikationslösning till företag som lider av överbelastade telenät eller bristande teleinfrastruktur.

Robotics Care
Robotics Care utvecklar och säljer avancerade medicintekniska produkter till personer med neurologiska skador och personer med partiell mobilitet. Produkten, Poseidon, är en duschrobot.

Stardots
Stardots utvecklar och distribuerar programvara för dataanalys inom forskning och utveckling till universitet och företag.

Umbrella Science
Med stor erfarenhet och kunskap inom biotekniologi utvecklar och producerar Umbrella Science mikro- och nanostrukturerade plastdetaljer för kunder inom forskning och industri.

Scandinavian Techsystems
Life Diary är en livsstilsapp som bygger på beteendemodifikation med hjälp av färger. Appen ger möjlighet för människor att se en helhet i sina liv gällande matvanor, motionsvanor, sömn, stress, psykiskt välbefinnande mm.

angle-downcrossmenu