Fyra elitidrottande studenter får stipendium

Date: 24 maj, 2017

Vid Uppsala universitet finns många studenter som parallellt med sina studier idrottar på elitnivå. Förra året inrättades ett särskilt stipendium riktat till denna grupp. Årets stipendiemottagare är aktiva inom fotboll, friidrott, innebandy och basket.

De fyra studenterna är:
Moa Mattsson, studerande på Civilingenjörsprogrammet system i teknik och samhälle och aktiv inom fotboll i IK Uppsala Fotboll. Har spelat 14 landskamper i F15-F19 landslag, sju säsonger i Elitettan och Norrettan och är 2017 lagkapten i IK Uppsala Fotboll.

Sofia Mossberg, studerande på Juristprogrammet och aktiv inom friidrott i Falu IK Friidrott. Har vunnit flera junior-SM-medaljer i 60 och 100 m häck samt haft olika landslagsuppdrag, bland annat junior-EM i Italien och Nordisk-Baltiska mästerskapen.

Victor Andersson, studerande på Grundlärarprogrammet och aktiv inom innebandy i IBK Storvreta. Har som elitspelare bland annat vunnit fyra SM-guld, tre Europacup-guld och ett VM-silver i Student-VM.

Oliver Jonsson, studerande på Masterprogram i Business & Management och aktiv inom basket i Uppsala Basket. Har spelat på elitnivå sedan 2009 och har bland annat vunnit SM-silver med Uppsala Basket säsongen 2014/2015.

Stipendierna delas ut under välkomstmottagningen för nya studenter på UKK i höst.
Uppsala universitet arbetar för att vara ett idrottvänligt universitet och i samband med att rutiner för elitidrottande studenter togs fram 2015 inrättades ett stipendieprogram. Fyra elitidrottande studenter tilldelas varje år 2016-2018 ett stipendium på 25 000 kronor.

Om stipendiet: Behöriga att söka är aktiva studenter vid Uppsala universitet som bedrivit minst en termins studier på minst halvfart med godkända resultat. Idrotten ska ingå i något av Riksidrottsförbundets specialidrottsförbund. Individuella idrottare ska tävla på lägst nationell mästerskapsnivå och/eller i landslag. Elilagsidrottare ska spela i någon av de två högsta nationella serierna. Även tränare av elitlag, eller förbundskapten eller förbundstränare kan söka. En sammanvägning av studie- och idrottsmeriter sker av en kommitté bestående av representanter för universitetet, studentkåren och Upplands Idrottsförbund.

angle-downcrossmenu