Galopperande koreografi i stadsrummet och liveakter på Uppsala konstmuseum

Date: 6 september, 2017

Uppsala konstmuseum bjuder på ett fullspäckat program under Kulturnatten lördag 9 september. Utanför museet intar 17 galopperande dansare borggården, redo för en 2-timmarsodyssé i Uppsala. Anna Källblads och Helena Byströms uppmärksammande koreografi City Horses använder humorn och leken för att synliggöra de maktstrukturer som finns i det offentliga rummet. Under kvällen fylls konstmuseet av liveakter av Tomas Bodén, Anna-Karin Brus och Kolbeinn Karlsson. Genom elektronisk musik och performancekonst undersöks även här symbolvärden knutna till Uppsala stad.

Du har sett dem i flera städer – statyer med kungarna till häst, tysta, stela och stirrande ut över staden. I Uppsala är det Sten Sture som höjs upp på hästryggen, omgärdad av sin armé. Koreografen Anna Källblad och bildkonstnären Helena Byström skapade City Horses ur en önskan att låta andra kroppar ta plats, röra sig i det offentliga rummet och bidra med nya berättelser. Med ett humoristiskt grepp i en slags frisläppt kortege bildar unga kvinnor en flock vildhästar. Genom rörelse och koreografi formuleras frågor om makt, existens och representation kopplat till kvinnokroppen i det offentliga rummet. En ny typ av monument uppstår tillfälligt i staden. Dansföreställningen genomförs som ett samarbete mellan Uppsala konstmuseum och Region Uppsala och har möjliggjorts genom kulturenhetens satsning ”Dans i rörelse” med stöd av Statens kulturråd.

Rutt 16.00-18.00: Uppsala konstmuseum/Slottets borggård ­- Svandammen ­- Fadimes plats ­- Resecentrum ­- Uppsala Konsert & Kongress ­– Vaksala torg ­– Uppsala domkyrka ­– Universitetshuset ­- Carolinaparken ­- Botaniska trädgården ­- Uppsala konstmuseum/ Slottets borggård.

Duon Anna-Karin Brus och Tomas Bodén har genom åren gjort ett flertal minnesvärda framträdanden på Uppsala konstmuseum. Under namnet Civilistjävel! genomför Bodén i år en sju timmar lång arbetsdag i elektronmusikens namn. Musiken kommer att ljuda i museets trapphus. Brus placerar sig själv i Pär Fredins samlarmaniska och uppsalanostalgiska verk Repatrio. I en interaktiv installation inbjuds kulturnattsbesökare, musiker såväl som amatörer, att Remixa och spela Uppsalas ljud.

Bronski Beats legendariska synthlåt från 1984 Smalltown boy bildar soundtrack i Kolbeinn Karlssons performance som pågår under fyra timmar. Serietecknaren och konstnären har tidigare medverkat i performanceverk på Moderna Museet i Malmö, såväl som i schweiziska alperna. När Kolbeinn blickar tillbaka på uppväxten i hemstaden som en av informanterna i projektet Upsala, Darling, ser han en stad som inte alltid varit välkomnande och öppen. Performanceverket blir en blandning mellan en sorgeprocess och exorcism, pådrivet av längtan efter förändring.

Under dagen arrangeras också Familjelördag, med visning och verkstad i måleri, visningar av aktuella utställningar. Kaféet håller liksom museet öppet till 22.00. Här finns fika, smörrebröd och fullständiga rättigheter.

arrow-leftarrow-rightleafangle-downcrossmenu