Uppsala kan bli Sveriges bästa elitidrottskommun 2017

Kategori:
Date: 21 september, 2017

Uppsala kommun är nominerad till Sveriges främsta idrottskommun och Sveriges främsta elitidrottskommun 2017 i Sport & Affärers årliga kommunranking. Vinnarna tillkännages på ett seminarium den 2 oktober i Jönköping.

Varje år sedan 2007 utser affärstidningen Sport & Affärer årets främsta idrottskommuner. Det görs genom en analys av 20 olika faktorer inom spontan- bredd- och elitidrott. Man tittar även på evenemangsgenomförande. På huvudlistan identifieras de 25 bästa kommunerna. Dessutom identifieras de tre bästa kommunerna vardera inom speciallistorna breddidrott, elitidrott och idrottsevent.

– Vi är glada och stolta över våra idrottare och att vi är nominerade. Vi satsar stort på både elit- och bredidrott i Uppsala, både med bidrag och med bygge och upprusning av anläggningar, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Elitlistan fokuserar på hur kommunerna använder sina elitlag och enskilda landslagsstjärnor i sin destinationsmarknadsföring. Dessutom hur framgångsrik kommunen varit att vinna mästerskapsmedaljer på seniornivå mellan hösten 2016 och våren/sommaren 2017 genom sina elitlag och enskilda idrottare.

Uppsala har haft stora idrottsliga framgångar genom exempelvis Ida Dannewitz, som nyligen fick Uppsala kommuns elitidrottsstipendium och som i vintras vann SM-guld i parallellslalom. Sirius herrfotbollslag gick upp i Allsvenskan. Fyrisfjädern tog sitt 16:e guld på 18 år och både Uppsala 86ers och OK Linné var näst bäst i landet under året. Uppsala bjuder på idrott på högsta nivå i elva olika sporter, däribland basket, rugby, tennis, innebandy och squash.

I Uppsala bedriver kommunen tillsammans med Uppsalas elitidrottsföreningar projektet Partnerskapet Elitidrott som syftar till att skapa bättre förutsättningar för Uppsalas elitidrottsföreningar att kunna bedriva sin verksamhet på högsta elitnivå.

– Vår nominering visar att kommunen gör viktiga och bra satsningar för våra duktiga elitidrottare som är stora förebilder för barn och ungdomar när det gäller hälsa och att våga satsa på sin idrottsdröm, säger Josefine Åhrman, avdelningschef för idrott och fritid.

I bedömningen tas även hänsyn till kommunens stöd till elitidrotten och kommunens arenastatus och sätter det i relation till kommunens befolkningsmängd.

angle-downcrossmenu