Stadshuset i Uppsala vinner Årets Bygge 2022

Kategori:
Date: 25 mars, 2022

Stadshuset i Uppsala har utsetts till totalvinnare av den prestigefyllda titeln Årets Bygge. Projektet prisades för det goda samarbetet i ett stort och utmanande projekt med hållbarhet i fokus.

Att alla inblandade har haft projektets bästa i fokus, jobbat nära varandra och inte varit rädda för att prova nya lösningar sida vid sida med beprövad teknik lyftes också fram som bidragande faktorer till vinsten. Bakom tävlingen står tidningen Byggindustrin.

I oktober 2021 stod Uppsala stadshus färdigt. Genom den omfattande ny-, om- och påbyggnaden kan de tidigare spridda kommunala förvaltningarna nu samlas i ett gemensamt hus med plats för 1800 medarbetare, kontaktcenter, konferenscenter, press- och vigselrum samt kafé och restaurang.

Framträdande hos byggnaden är hur väl det nya smälter samman med det 60 år gamla samt det jättelika glastaket som välver sig över den 1500 kvadratmeter stora innergården.

– Det har varit stort fokus på hållbarhet under byggtiden. Material från rivningen har återanvänts, vilket har varit positivt både för ekonomin och för klimatet. Många tidstypiska inredningsdetaljer med kulturvärde som till exempel fönsterbågar av teak, emaljplåtar på fasaderna, koppartak, spiraltrappor och armaturer har återanvänts, säger Johan Eskilsson, biträdande regionchef på Peab i Uppsala.

Byggnaden certifieras enligt BREEAM Excellent och kommer att vara mycket energieffektiv och klara Boverkets nära-nollenergikrav. För att öka den biologiska mångfalden och minska belastningen på dagvattensystemet har halva stadshuset utförts med ett biotoptak som består av tio olika sorters gräs, örter och sedumväxter.

Utöver nyttan för insekter, fjärilar och bin, har taket en isolerande effekt mot värme, kyla och buller. På hälften av yttertaket finns solceller som kommer att ge cirka 100 MWh solel och betjäna laddstolpar för bilar.

– Vi lyckades inte bara uppfylla alla krav, hålla tider och budget – tillsammans lyckades vi också omskapa en kulturell värdefull byggnad till ett modernt stadshus med stora värden för alla medborgarna, säger Gabriel Vikholm, projektchef för Uppsala kommun arenor och fastigheter.

Juryns motivering till vinsten löd:

Vinnaren av Årets Bygge 2022 är ett stort och utmanande projekt med många intressenter. Alla inblandade har haft projektets bästa i fokus, jobbat nära varandra och inte varit rädda för att prova nya lösningar sida vid sida med beprövad teknik.

Projektet visar att det är fullt möjligt att utgå från det vi redan har, samtidigt som det kan kompletteras med helt nya lokaler. Nära noll energi har uppnåtts i ett 60 år gammalt hus. Stort grattis till Uppsala stadshus, totalvinnare av Årets bygge 2022!

Fakta Uppsala stadshus:
Byggherre: Uppsala Kommun arenor och fastigheter AB
Generalkonsult: Henning Larsen Architects samt Tyréns (teknik) och SLA (landskap)
Byggentreprenör: Peab Sverige AB
Projektkostnad: Cirka 1,1 miljard kronor

Foto: Peter Steen

angle-downcrossmenu