Linné bjuder in till trädgårdsfest

Date: 16 maj, 2017

Lördag 20 maj firar Carl von Linnés sin 310:e födelsedag genom att bjuda in uppsalabor och andra besökare till en storslagen 1700-talsfest med trädgårdsmarknad, dans, föredrag och dräktvisningar. Forskare och studenter inbjuder alla barn till vetenskapliga experiment under Fascinerande växters dag. Biotopia hjälper de minsta att bygga ett eget bihotell och arrangerar Lilla Expedition Linné, en upptäcktsfärd i Linnéträdgården. Allt i och utanför Linnéträdgården på Svartbäcksgatan.

Under firandet bjuds det dans, mat- och konsthantverk, musik och födelsedagstal till Linné av representanter från Uppsala kommun och Uppsala universitet. Sommarens utställning i Linnémuseet invigs och direkt därefter ännu mer festligheter när Uppsalas Stadsodlingsår invigs på tema ”Alla kan odla”.

— Intresset för trädgård och natur ökar bland Uppsalaborna. Nu satsar kommunen mer på skydd av naturen. På lördag inviger vi Stadsodlingsåret och firar Linnés födelsedag med en trädgårdsfest, säger Miljöparitets kommunalråd Maria Gardfjell, som håller gratulationstal till Linné och inviger Stadsodlingsåret.

I orangeriet i trädgården pågår förläsningar och utställningar hela dagen.

— I år har vi bjudit in författarna Karin och Jessika Berglund. Karin har jobbat som reporter på Dagens Nyheter och är numera frilansjournalist med trädgård som specialitet. Karin har också skrivit trädgårds-böcker. Jessika är författare, tecknare och samlare. Hennes samling består av naturfynd, och vi kommer att få se vackra fynd ur samlingen och höra berättelser om vad de är för något, berättar Lotta Saetre, informatör för de linneanska trädgårdarna och projektledare för Linnéfirandet.

— I år är Blomsteröverraskningen tillbaka, men är naturligitvis fortfarande hemlig. För att ge en liten ledtråd kan vi säga att ”å ena sidan blommar det storslaget och med god spridning redan nu, å andra sidan syns det ännu inte alls, men desto mer om någon månad …” Kom och hurra för Linné så får du veta, tipsar Brita Zetterberg Blom, projektutvecklare på Destination Uppsala och projektledare för Linnéfirandet.

Vi är glada att meddela att Linnéfirandet även i år är certifierat som Miljömärkt Event av Håll Sverige Rent.

angle-downcrossmenu