Paul Svensson lagar mat med barnen på Årstaparkens förskola

Kategori:
Date: 17 maj, 2017

Torsdag 18 maj firas den årliga Förskolans dag. En av många aktiviteter i Uppsala kommun är att kocken Paul Svensson, en av domarna i tv-programmet Sveriges yngsta mästerkock, kommer till Årstaparkens förskola för att laga mat tillsammans med barnen. Förskolan är en av de nominerade i tävlingen White Guide Junior.

– Vi är jätteglada över att kända och skickliga kockar vill besöka våra verksamheter och att vi återkommande nomineras i White Guide Juniors olika kategorier. Det visar att vi håller en hög nivå på maten i våra skolor och förskolor, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i utbildningsnämnden.

I år satsar Uppsala kommun extra på Förskolans dag, en dag som firas runt om i landet i syfte att lyfta fram och göra förskolans roll för barnens utveckling tydlig. Dagen brukar firas med roliga upptåg för både barn och vuxna.

– Det är roligt att vi kan kombinera firandet av förskolan i matens tecken genom vårt samarbete med Paul Svensson, säger Sandra Harbom, utvecklingsledare på Uppsala kommuns måltidsservice.

På Årstaparkens förskola är det naturligt att lyfta fram måltiden eftersom förskolan nominerats till White Guide Junior. Paul Svensson besöker förskolan 9.00–13.00.

– Det är inspirerande att en känd kock kommer till oss med tips och idéer så att vi kan fortsätta att utveckla våra måltider. Att vara nominerad till White Guide Junior är ett kvitto på att vi arbetar på rätt sätt, säger Jessica Åberg som tillsammans med Jonatan Andersson är kock på Årstaparkens förskola.

White Guide junior bedömer helheten i en måltid. Det handlar om smak och näring men också om måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete, engagemang, kommunala satsningar och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för barnen. Totalt testas över 250 förskolor, skolor och seniorboenden runt om i landet i tävlingen.

Krögaren och tv-kocken Paul Svensson har vid flera tillfällen väglett och inspirerat Uppsala kommuns medarbetare inom måltidsservice. Det är ett led i arbetet mot målet att 100 procent av de kommunala livsmedelsinköpen ska vara ekologiska år 2023. Samarbetet fortsätter under 2017. Bland annat medverkar Paul Svensson vid Uppsala kommuns måltidsmässa i september.

Även de andra förskolorna i kommunen uppmärksammar på olika sätt Förskolans dag.

angle-downcrossmenu