AKO får Gösta Knutsson-stipendiet

Kategori:
Date: 22 maj, 2017

Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium för 2017 tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg, AKO. Det beslutade kulturnämnden måndag 22 maj. Stipendiet är på 25 000 kronor.

Kulturnämndens motivering lyder ”Uppsala kommuns Gösta Knutsson-stipendium tilldelas Anna-Karin Nytell Oldeberg för att hon ständigt fyller Uppsalas barn med glädje över musiken och sången, till exempel i produktioner om uppsalaprofilerna Maja Gräddnos och Carl von Linné”.

– Få professionella kulturaktörer inom barnkulturområdet personifierar Gösta Knutssons mest berömda figurer såsom AKO. Framförallt har hon en varm vilja och pedagogisk strävan att ge barnen kunskap och mod, med kulturen som verktyg, helt i Gösta Knutssons anda. Det vill kulturnämnden tacka för och samtidigt uppmärksamma det goda arbete hon gör, säger Küllike Montgomery (MP), sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Anna-Karin Nytell Oldeberg, alias AKO, är född 1965 i Tierp men uppvuxen i Marielund utanför Uppsala. Hemma sjöng och spelade hon ofta tillsammans med sina tre systrar och fick som tioåring hjälpa pappa att leda Funbo barnkör. Lite längre fram dirigerade hon gymnasiekören på Linnéskolan och ledde Upplands nationskör. AKO är nu en välkänd sångerska och musikprofil som behärskar en bred repertoar. Hon skapar även egna tonsättningar. AKO har gestaltat Maja Gräddnos i bejublade föreställningar på både Uppsala Konsert & Kongress och i Parksnäckan. Musiken har hon skrivit och låtarna har getts ut på cd:n Gräddgoa låtar – Maja Gräddnos med vänner. AKO har också skrivit musik om Linné, för barn. Den finns på cd:n Blomsteruret. Dessutom har hon haft projekt i Skapande skola.

Stipendiet består av 25 000 kronor och ett diplom utformat av konstnären Helena Laukkanen. Utdelning sker lördag 9 september vid Kulturnattens invigning på Uppsala Konsert & Kongress.

Kommunfullmäktige beslutade 1990 att inrätta ett stipendium till Gösta Knutssons minne. Det ska avse stöd och uppmuntran till personer som har gjort betydande insatser på barnkulturens område. Kulturnämnden fick uppdraget att årligen dela ut stipendiet.

arrow-leftarrow-rightleafangle-downcrossmenu