Uppsalas första stödboende för ensamkommande ungdomar öppnar

Kategori:
Date: 6 maj, 2017

Kronparkens stödboende är unikt i Uppsala kommun. Det är en ny placeringsform för ensamkommande ungdomar i åldern 16–20 år med eller utan uppehållstillstånd.

– På Kronparkens stödboende kan vi ge stöd åt ungdomar att ta eget ansvar. Ungdomarna som bor här är studiemotiverade och har stor förmåga att klara sig själva, men behöver hjälp med att förstå det svenska samhället, säger Lennart Tejre, verksamhetschef för asylboenden i Uppsala kommun.

Den nya placeringsformen arbetar på ett annorlunda sätt med unga ensamkommande som fungerar bra och går i skolan. Ungdomarna på Kronparken tar hand om sin egen ekonomi, lagar sin egen mat och städar tillsammans. Boendet liknar en studentkorridor. De boende har eget rum och gemensamt kök och vardagsrum. Personalen ser till att det blir en grupp som kan ta ansvar tillsammans.

– De flesta ensamkommande ungdomarna har varit i Sverige sedan hösten 2015 och fixar vardagen. De klarar en sådan boendeform som Kronparken. Livet blir bättre för dem som kan ta ett eget ansvar om de bor på ett boende med mindre curlande, säger Lennart Tejre.

Personalens stöd ska leda till självständighet och förståelse för det svenska samhällets funktioner. Stödboendet är bemannat främst på eftermiddagarna då ungdomarna kommer hem från skolan, till skillnad mot HVB-hem (hem för vård och boende) som har bemanning dygnet runt.

Kronparken är kommunens första stödboende för ensamkommande. Flera är på gång inom kort. Den nya placeringsformen, stödboende för barn och unga i åldern 16–20 år, fördes in i socialtjänstlagen 2016.

angle-downcrossmenu