Nu är det klart: Uppsalabaserad inredningsarkitektstudio ritar inredningen till Stadshuset

Kategori:
Date: 11 december, 2019

Efter hård konkurrens vann Indicum inredningsarkitekter upphandlingen om det prestigefyllda uppdraget att bistå kommunen med att inreda Uppsalas nyrenoverade och tillbyggda stadshus.

Indicum inredningsarkitekter har funnits i Uppsala i 12 år och är välkända på orten. Med uppdrag inom både den offentliga och den privata sektorn har deras arbete lämnat ett gott avtryck på många ställen i staden, med Segerstedtshuset för Uppsala Universitet som ett av de mest omtyckta och välkända projekten.

Indicums stora engagemang inom hållbara inredningsstrategier har också gjort att de utmärker sig, bland annat genom sitt initiativ till miljömärkningen Hållbar Interiör som i dagsläget ligger i startgroparna för att bli en ny övergripande certifiering för inredningsprojekt.

“Det känns väldigt roligt att få uppdraget att forma insidan av Uppsala stadshus. Uppsala är vår hemmaplan och vi är stolta över förtroendet att vara med och skapa en välkomnande plats för kommunen och dess invånare.

Vi upplever dessutom att det är en stor fördel att vara nära de projekt man arbetar med, både för oss och våra kunder, vi kan vara på plats på tio minuter om det skulle behövas.”

– Kristin Östberg, VD Indicum

Det nya stadshuset är dimensionerat för att 1800 medarbetare ska kunna arbeta aktivitetsbaserat. Stor vikt lades därför i upphandlingen på de ansökande kontorens tidigare erfarenhet inom ABW samt på den kreativa nivån i de inlämnade referensprojekten.

De nya lokalerna i stadshuset ska främja samarbete och erbjuda en kreativ atmosfär med trivsamma utrymmen samtidigt som inredningen ska knyta an till husets estetik. Stora krav ställs också på hållbarhetsaspekten i arbetet med den invändiga miljön.

Utmaningen för projektet i stadshuset är att i så stor utsträckning som möjligt återbruka kommunens befintliga inredning utan att tappa helhetsintrycket och det estetiska värdet.

Det ursprungliga stadshuset uppfördes 1957 och ritades av bröderna Erik och Tore Ahlsén. Tillbyggnaden med stora glaspartier och en öppen och inbjudande innegård har ritats av det danska arkitektkontoret Henning Larsen som står bakom många prestigefyllda projekt, däribland konserthuset Harpan i Reykjavik och Uppsala Konsert & Kongress. Stadshuset beräknas vara färdigt 2021.

Bilder: Rendering av nya stadshuset i Uppsala. Bild: Henning Larsen

angle-downcrossmenu