CITYKOLLO – gratis dagkollo på tema kultur eller vetenskap på UKK

Kategori:
Date: 24 maj, 2017

För första gången arrangerar UKK dagkollo för barn och unga 11-15 år (årskurs 5-9), med två skilda fokus: kultur och vetenskap.

Den som är nyfiken på teater, musik, dans och poesi eller vill veta mer om hur hjärnan fungerar, dyka ner i matematik och programmering, utforska rymden eller förstå hur människor har tänkt i andra tider har äntligen fått ett kollo!

CITYKOLLO på UKK har två inriktningar, och man anmäler sig till en av dem: kultur eller vetenskap. Varje dag under veckan har ett särskilt tema. Men precis som hjärnans båda halvor inte fungerar utan den andra klarar vi oss inte utan varandra – därför får respektive grupp också möjligheten att testa den andra inriktningen under en timme varje dag. Swap-time!

Måndag 12 juni 2017 – Fredag 16 juni 2017 10.00 – 16.00, på UKK i Sal B, Sal C, Sal D, K1-K3.
CITYKOLLO arrangeras av Uppsala Konsert & Kongress i samarbete Fritid Uppsala, med stöd från Uppsala kommun.

__________________________

MÅNDAG 12 JUNI, VETENSKAP: Rymden

Astronomi & rymdfysik med Nils Bergvall, pensionerad professor i astronomi som har forskat och undervisat om galaxer och kosmologi. Dessutom är Nils amatörmusiker, skriver låtar och föreläste nyligen på Chalmers om kosmiskt ljud och musik.

– Jag kommer att prata om några av de mest spännande frågorna inom astronomin idag: Vad hände i Big Bang? Hur blev Vintergatan till? Vad händer när galaxer krockar? Hur vet vi att det finns svarta hål? Vad är mörk materia? Mörk energi? Tar universum slut någonstans? Vad kommer att hända med universum? Finns det andra universa? Vad vi pratar mest om får deltagarna vara med att bestämma.

KULTUR: Dans
Tempo, kontraster, puls, känsla, skapa, takt, dans! Ett härligt danspass där du får testa olika sätt att röra kroppen till musik, genom rummet, tillsammans i gruppen.

– Vårt fokus är att du ska ha kul, få röra dig och utvecklas oavsett om du är nybörjare eller har dansat länge. Ta på mjuka kläder så kör vi!

Danskonsulenten och danspedagogerna Ellen & Erika vid Kulturenheten jobbar för utveckling av dans som konst- och uttrycksform, med ett regionalt uppdrag där barn och ungdomar står i fokus. (I samarbete med Region Uppsala)

TISDAG 13 JUNI – VETENSKAP: Programmering

Robotsumobrottning med Makertour från Tekniska Museet. En workshop där deltagarna får bygga en egen robot med strawbees och quirkbot. Motorn som styr roboten kan programmeras under arbetets gång för att roboten skall röra sig på smartaste sätt. Utmaningen avslutas med en stor brottningsmatch där alla robotar får kämpa om vem som kan vara kvar längst i brottningsringen. För de som inte vill brottas så går det också att bygga en hejar-robot som står vid sidan och hejar genom att vinka och blinka.

KULTUR: Musik
Riggen – Gör musik i iPad med Niklas Widén och Johan Sund. Ett enkelt sätt att sätta igång med att spela musik är att arbeta med iPad och olika appar som exempelvis Garageband. Garageband har mängder med instrument som man kan spela direkt på skärmen, men även funktioner som hjälper dig att komma igång med att skapa bas, gitarr och trumkomp. Det går förstås även att spela in sång och vanliga instrument i Garageband. (I samarbete med Studiefrämjandet Uppsala).

Dessutom pratar vi kosmiskt ljud och musik tillsammans med professor Nils Bergvall och resonerar kring frågor som: I rymden hör dig ingen skrika. Är det sant? Överallt i universum finns det ljud i stjärnornas och planeternas atmosfärer men finns det ljud i rymden? Och hur var det med Big Bang? Kunde man höra när det brakade loss? Och hur är det med musik? Kan universum spela? Och har musiken i våra hörlurar något att göra med vad som händer i rymden?

ONSDAG 14 JUNI – VETENSKAP: Filosofi

Filosofi med Daniel Mägi – om tankar nu och då. Sedan urminnes tider har mänskligheten funderat över olika frågor. Som exempelvis vad gör en människa god och vad är meningen med livet? En del av dessa tankar funderade redan Aristoteles och de gamla grekerna på men är lika aktuella nu som då. Denna dag tittar vi närmare på aktuella filosofiska funderingar och utforskar deras ursprung tillsammans. Daniel Mägi är utbildad inom filosofi med specialkunskaper inom meningen i livet och moral.

KULTUR: Ordet
Litteraturcentrum Uppsala med Anisur Rahman och Zurab Rtveliashvili. Prova att skriva Haikupoesi, berättelse och dialog! Författaren och journalisten Anisur Rahman är född i Bangladesh 1978. På grund av flera års yrkesrelaterade politiska repressalier i Bangladesh bor han för närvarande i Uppsala, där han också var fristadsförfattare 2009-2011. Poeten Zurab Rtveliashvili kom till Sverige 2009 efter att ha förföljts, hotats och arresterats i sitt hemland Georgien. Möt poesi som brinner! (I samarbete med Studiefrämjandet och Litteraturcentrum Uppsala)

TORSDAG 15 JUNI – VETENSKAP: Hjärnan

En dag då vi undersöker och lär oss med “knoppen”. Varför går det ibland kan lite trögt när man ska göra något man inte gjort förut, kan mobilerna störa hjärnan och hur blir man bättre på att minnas? Det och mycket annat om hjärnan berättar Åke Pålshammar och Anna Nygren om under Citykollo.
Åke är neuropsykolog och universitetslektor vid institutionen för psykologi vid Uppsala universitet. Anna Anna Nygren är livsstilspedagog med lång erfarenhet av att jobba med elevers livsstilsfrågor. Anna är en flitigt anlitad föreläsare och utbildare inom livsstilsfrågor och grundare av Ung Livsstil.

KULTUR: Teater
Prova improvisationsteater! Teater Prego är Uppsalas mesta improvisationsteatergrupp. Improvisationsteater är en form av teater där publiken är en stor del av föreställningen. Scenerna uppstår i nuet och det finns inte en föreställning som är den andra lik…

FREDAG 16 JUNI – VETENSKAP: Matematik

Matematiska mönster kan upptäckas överallt och man kan därmed göra matematik till ett kreativt ämne. Deltagarna erbjuds att prova på matematisk forskning genom att experimentera på olika objekt och frågeställningar. För de som har valt vetenskaplig inriktning på Citykollo kommer det också att hållas en lagtävling i problemlösning. Valentina Chapovalova jobbar med barn och unga i alla åldrar genom att undersöka kluriga matteproblem på så kallade Matteklubbar. Hon är även författare till flera böcker om problemlösning.

KULTUR: Bild och form
Designlabbet med Adina, Elin och Henny Linn! Lär dig binda en liten anteckningsbok med nål och tråd eller designa en pin med hjälp av vår knappmaskin. Eller gör ett armband eller en nyckelring av cykelslang! Ledare: Henny Linn Kjellberg, Adina Almén & Elin Forssell. (I samarbete med Studiefrämjandet Uppsala och Uppsala MakerSpace)

angle-downcrossmenu