Akademiska Hus i täten för fler solceller

Kategori:
Date: 10 mars, 2018

Akademiska Hus gör en rekordstor satsning på förnybar energi genom att öka sin solcellskapacitet med 50 procent. Ökningen sker när majoriteten av taken på Campus Ultuna i Uppsala nu täcks med solceller. Fastighetsbolagets totala solelproduktion kommer därmed att stiga från 2 till 3 miljoner kWh/år sett över hela beståndet.

Sedan 2007 har Akademiska Hus kontinuerligt försett landets campusområden med solcellsanläggningar som ett led i att minska mängden köpt energi och istället satsa på förnybara energikällor. De senaste åren har antalet anläggningar på campus ökat rejält och under 2018 tar bolaget nu ytterligare ett omfattande grönt kliv framåt för att skapa än mer hållbara campusområden.

– Satsningen på solceller stärker Campus Ultuna som en plats för hållbar utveckling och bidrar samtidigt positivt till Akademiska Hus ambitiösa energimål. Vi ökar härmed vår nationella solcellskapacitet med hela 50 procent från 2 till 3 miljoner kWh och visar på allvar att vi arbetar med förnybar energi, säger Johan Tjernström, affärsutvecklare inom energi på Akademiska Hus.

I den omfattande satsning som nu görs på Campus Ultuna i Uppsala investerar Akademiska Hus cirka 15 miljoner kronor. Solcellerna kommer att täcka en yta på drygt 7 700 kvadratmeter och placeras på taken till byggnaderna för Mark-Vatten-Miljöcentrum, Undervisningshuset, biblioteket, Veterinärmedicinskt- och husdjursvetenskapligt centrum samt Ulls hus, där Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) bedriver undervisning och forskning. De åtta nya solcellsanläggningarna tillsammans med redan befintliga anläggningar kommer att förse Campus Ultuna med en årlig solelproduktion på 1 miljon kWh. Det innebär bland annat att flera av universitetets byggnader till betydande del kan försörjas av solceller.

– Campus Ultuna har sedan tidigare en grön profil och det stärks nu ytterligare. Med Green Innovation Park, som är en gemensam satsning mellan Akademiska Hus och SLU har området öppnats upp för företag inom de gröna näringarna för att skapa ökad samverkan med akademin. Det märks att engagemanget i dessa frågor är stort från våra hyresgäster och det är väldigt roligt, säger Peter Bohman, marknadsområdesdirektör för Akademiska Hus.

De nya solcellsanläggningarna på Campus Ultuna planeras att driftsättas under hösten 2019.

angle-downcrossmenu