​Fler patienter begär ersättning för vårdskador

Date: 22 februari, 2018

Allt fler patienter begär ersättning för vårdskador. Det visar en ny rapport från landstingens och regionernas gemensamma försäkringsbolag Löf. Under 2017 gjordes 742 skadeanmälningar som handlade om Region Uppsala, en ökning med 87 fall jämfört med föregående år.

– Region Uppsala har ett ambitiöst patientsäkerhetsarbete och vi försöker hela tiden att förebygga att vårdskador uppstår. Målet är att det inte ska uppstå några skador till följd av vården, säger Inge Bruce, chefsläkare vid Regionkontoret inom Region Uppsala.

Även på nationell nivå ökar anmälningarna till patientförsäkringen. Enligt Löf beror ökningen till stor del på att antalet vårdkontakter har ökat, dels på grund av befolkningsökningen, dels på grund av en allt högre levnadsålder. Det faktum att behandlingar och operationer blir mer komplexa anses också kunna bidra. En annan orsak som lyfts fram är att landstingen och regionerna arbetar mer aktivt med att informera patienterna om försäkringen jämfört med tidigare.

– På så sätt är det en positiv utveckling, att fler patienter vet om att patientförsäkringen finns, och anmäler när det blivit fel. Det är bara om vi vet om felen som begås som sjukvården kan lära av sina misstag och se till att inte fler behöver drabbas av samma sak, säger Inge Bruce.

angle-downcrossmenu