Startskottet för bygget av nya Studenternas har gått

Kategori:
Date: 12 november, 2017

Tio fotbollar sparkades iväg som en symbol för att nu är arbetet med att bygga den nya fotbollsarenan på Studenterna igång. Representanter för Uppsala kommun, Uppsala kommun sport- och rekreationsfastigheter, fotbollen och entreprenören fick äran att skjuta bollarna på onsdagsförmiddagen.

Arenan, som på uppdrag av Uppsala kommun, byggs av Uppsala kommun sport- och rekreationsfastigheter AB, kostar 500 miljoner kronor och ska vara helt färdigbyggd 2020. Arenan ska utöver fotboll, även kunna hyras ut för till exempel konserter.

Uppsala har växt ur sin idrottskapacitet så jag är väldigt glad att vi nu kan påbörja det efterlängtade bygget av Studenternas. Det känns extra roligt att göra det efter Sirius fantastiska bedrift i Allsvenskan, sa Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande, i sitt inledningstal.

Arenan får plats för 10 000 åskådare och kommunen planerar för att upp till tre lag ska kunna hyra lokaler i uthyrningsdelen som ska stå klar 2019.

– Nu ska Studenternas äntligen bli en plats för alla Uppsalabor där vi ska idrotta och kunna träffas och umgås. Vi är oerhört stolta över att satsa på Uppsalas finrum med en elitanläggning där fotbollen kan fortsätta utvecklas och som ska kunna fyllas med idrott året runt, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

– För oss på Sportfastigheter, som fått förtroendet att genomföra projektet, är det skönt att vi nu är i gång på allvar och vi ser fram emot att välkomna Uppsalaborna till en färdig arena om tre år, säger Eve Sterte, vd för Uppsala kommun sport- och rekreationsfastigheter.

Utöver fotbollsarenan byggs ett torg mellan arenan och Stadsträdgården och med direkt anknytning till Sjukhusvägen där det viktiga kollektivtrafikstråket Kunskapsstråket ska gå. Torget, som kantas av kafé och verksamhetslokaler, kommer att ge möjlighet för alla former av möten och fysiska aktiviteter.

Inledningsvis för Uppsala kommun samtal med IK Sirius och IK Uppsala om och hur stor del av uthyrningsdelen de vill hyra. När kommunen fått besked från dem, går förfrågan vidare till andra lag.

angle-downcrossmenu