En miljon kronor insamlade till Ukrainas museer

Kategori:
Date: 29 mars, 2022

Stiftelsen Nordiska museets insamling till Ukrainas museer har skapat ett stort engagemang. Med hjälp av flera generösa privata bidragsgivare, stiftelser, föreningar och entreprenörer på Djurgården samt museer i Norden är de insamlade medlen nu uppe i en miljon svenska kronor.

Den 26 februari tog Stiftelsen Nordiska museet, i nära dialog med Riksantikvarieämbetet och museer i Norden, initiativ till en fond för insamling av ekonomisk hjälp för att rädda Ukrainas hotade kulturarv.

Nordiska museet och Norsk Folkemuseum donerade entréintäkter från helgen 5-6 mars, samtliga Sveriges länsmuseer skänkte bidrag och flera privata bidragsgivare, stiftelser, föreningar och entreprenörer på Djurgården har bidragit till fonden.

Insamlingens första prioritet är att stödja Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev i att säkerställa samlingarna.

– Det är fantastiskt att se denna enorma uppbackning från musei- och kultursektorn samt att se hur näringslivet, stiftelser, föreningar och privatpersoner nu skjuter till ekonomiska medel. Jag vill framföra de varmaste tack å kollegorna i Ukrainas vägnar. Vår kontaktperson i Kiev är mycket glad och kommer hjälpa oss att sprida nyheten, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman, Stiftelsen Nordiska museet.

– För oss är det självklart att stödja våra kollegor i Ukraina. Det ukrainska kulturarvet bär vittnesbörd om vår långa och gemensamma kulturhistoria, säger Linda Lundberg, generalsekreterare, Länsmuseernas samarbetsråd.

– Insamlingen är viktig och jag är övertygad om att många fler, inte minst intressenter på Djurgården, kommer att fortsätta att ge stöd för att försvaras Ukrainas rätt till sin egen historia, säger Camilla Zedendahl, vd, Kungliga Djurgårdens Intressenter.

FAKTA
Stiftelsen Nordiska museets insamling av finansiellt stöd för att rädda Ukrainas kulturarv sker på:
Bankgiro: 5475-9758
Swish: 1236280424
Märkes: Insamling till Ukraina

Läs mer om insamlingen på: nordiskamuseet.se

angle-downcrossmenu