Mötesplats Fyris gör Fyristorg tillgängligt för alla

Kategori:
Date: 12 augusti, 2017

Under augusti och september flyttas parkeringsplatserna på Fyristorg och i stället blir det fullt av aktiviteter. Vid en pressträff på fredagen presenterade kommunalrådet Maria Gardfjell (MP), och stadsträdgårdsmästaren Ingemar Carlsson allt spännande som händer när torget förvandlas till Mötesplats Fyris som en del av Stadsodlingsåret 2017.

Det var många som stannade till när Uppsala kommun bygger om torget till en mötesplats i centrala staden. Under 10-13 augusti byggs platsen tillfälligt om så att det blir en trevlig plats att stanna till på. När allt är klart ska här bli fullt av olika aktiviteter för alla åldrar.

– Stadsodlingsåret gör innerstaden ännu grönare med massor av ätliga växter i rabatterna. Fyris Torg som är stadsodlarnas marknadsplats på lördagarna sedan drottning Kristinas tid får nu en ny bättre utformning där både odling och kultur får plats, sa Maria Gardfjell vid pressträffen.

Själva programmet invigs den 19 augusti med Stadsodlingslördag. Då ordnas program från 11.00-14.00 och bland annat berättar hortonomen Christina Winter om solitärbin och humlor och Ann-Cathrin Thor föreläser om stadsodling. Dessutom är politiker och tjänstemän från kommunen på plats för att ta emot förslag och synpunkter på hur Uppsalaborna vill att Fyristorg ska utvecklas och användas i framtiden.

– En rad föreningar bidrar med musik och föredrag, och den andra september blir det Zumbapass på torget, berättade Ingemar Carlsson, som själv kommer att bidra med föredrag om stadsodling.

Utöver detta ordnas den 6 september konstvandring med fokus på kvinnliga konstnärer och dagen efter en arkitekturpromenad – gammalt och nytt i en växande stad. Information om en rad andra programpunkter finns på: https://www.uppsala.se/kampanjsidor/stadsodlingsaret-2017/#motesplats-fyris-pa-fyristorg

Mötesplats Fyris är ett samarbete med Uppsala City.

angle-downcrossmenu