Fyrisån och dess stränder ska städas

Kategori:
Date: 31 maj, 2017

31 maj inleds Uppsala kommuns strandräddardagar där Fyrisån och åns stränder från Kungsängsbron till Ultuna källa ska rensar från skräp. Den 6 juni kan Uppsalaborna se allt skräp som städats bort när det ställs ut på en flotte vid forskningsbåten Sunbeam i ån innan det fraktas bort.

En rad föreningar har anmält att de vill vara med och städa. Bland annat Städa Sverige som samlar idrottsföreningar och var med och städade under Valborg.

– Städa Sverige har ett bra upplägg där ungdomarna som ska städa får en utbildning om skräp och nedskräpningens konsekvenser innan de ska städa, säger Sofia Hellström, projektledare för strandräddardagarna.

Även flera båtklubbar deltar och städningen går till så att varje förening får en lott som de ska städa.

– Det här är ett jättebra initiativ. Allt som slängs i ån sjunker antingen till botten eller fastnar i vassen och strandkanten. Utöver att det inte ser trevligt ut, skadas miljön och djur riskerar att fara illa, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och natur.

Städningen äger rum onsdag 31 maj och lördag 3 juni. I samband med att skräpet ställs ut den 6 juni, informerar Uppsala kommun om riskerna med plast i våra vattendrag.

Under städningen tar särskild hänsyn till de fåglar som häckar längs ån och kan ha ägg eller nykläckta ungar i sina bon.

angle-downcrossmenu