Nytt lysande konstverk sprider ljus och trygghet i Uppsala centrum

Kategori:
Date: 29 oktober, 2021

Igår kväll var det smyginvigning av den nya ljusinstallationen i Kungspassagen i Uppsala centrum, en vacker utsmyckning som även skapar större trygghet i området.

-Vi bygger Kungspassagen med hyresgästernas välmående i fokus men vill även bidra med något som alla i Uppsala kan ta del av

Kungspassagen är ett nybyggt kontorshus på Kungsgatan 36, med den stadsbyggnadsmässiga ambitionen att omvandla en tämligen anonym plats till något betydligt mer attraktivt. På sikt blir själva passagen den naturliga vägen till från och till Centralstationen – inte minst då S:t Persgatan ska grävas ned.

Installationen är en konstnärlig utsmyckning av ljuskonstnären Svante Petersson på konsultbolaget Bjerking och blir ett permanent inslag i Uppsalas stadsmiljö. Förutom ökad trygghet för människor som rör sig i centrum när det är mörkt, bidrar verket till utsmyckningen runt den nya fastigheten.

-Kungspassagen byggs i enlighet med WELL Building Standard, en certifiering där människans välmående sätts i första rummet. Konstnärlig utsmyckning ingår i certifieringen. Vi valde att placera ljuskonstverket i passagen mellan den äldre och den nya byggnaden som är tillgänglig för alla, berättar Robert Ahlstedt, affärsområdeschef Castellum Uppsala.

En särskild poäng med detta verk är att ljuset kan ändra skepnad med till exempel olika färger och mönster anpassat till olika teman och högtider under året, som exempelvis flaggdagar, Valborgsfirande, Pride och då Sirius blir svenska mästare. Redan nu har man programmerat in ett antal teman över året där ljuset anpassats. Ljuset samspelar också med ytskiktet på marken, en schackmönstrad yta, som ihop med ljusbågarna ska föra tankarna till en kunglig passage.

-Fastigheten är helt klar nu i november, och till våren har vi officiell invigning av hela Kungspassagen. Men vi ville gärna passa på att visa konstverket under ljusfestivalen ”Allt ljus på Uppsala” 4-21 november. Därför tänder vi upp lite i förväg, säger Robert Ahlstedt.

De första hyresgästerna flyttar in i Kungspassagen redan nu i november. Läs mer om projektet här: https://www.castellum.se/vara-projekt/kungspassagen-uppsala/

angle-downcrossmenu