Årets trafikantvecka inleds på lördag

Kategori:
Date: 16 september, 2017

16–22 september äger den Europeiska trafikantveckan rum. I Uppsala ordnas ett omfattande program för både små och stora. På lördag invigs veckan med lanseringen av kommunens trafiksäkerhetskampanj TrafiQ på Celsiustorget.

På måndag finns representanter för bland annat äldreförvaltningen, Synskadades Riksförbund, Parkeringsbolaget och UL på Fyristorg för att svara på frågor 14.00–18.00. Uppsala kommuns energirådgivare demonstrerar också elcyklar.

Bland barn är trafiksäkerhetsutbildningen “Buslätt att cykla rätt” populär och även i år erbjuder kommunen möjligheten för inbjudna förskoleklasser att lära sig trafikregler och att cykla på ett säkert sätt. Det äger rum på Vaksalatorg på tisdag 9.30–14.00.

Ett nytt perspektiv på trafiksäkerhet är hur minskad nedskräpning kan bidra till trygghet i trafiken. På onsdag 20 september berättar driftenheten på Uppsala kommun hur de arbetar med minskad nedskräpning och vilken betydelse driftarbetet har för bättre trafikmiljö. Några av deras arbetsredskap som sopmaskiner och traktorer finns också på plats på Stora torget 11.00–14.30.

På torsdag diplomeras cykelvänliga arbetsplatser och den mentala coachen och personliga tränaren Gunnar Söderström föreläser på temat ”Jag kan visst – nu kör vi!” på Uppsala konsert och kongress. Samma dag föreläser stadsbyggnadsforskaren Alexander Ståhle om ”Hur kan Uppsala bli Sveriges bästa stad för cyklister och fotgängare?” på Stadsbiblioteket.

Uppsala kommun deltar varje år i Europeiska trafikantveckan. Det är en upplysningskampanj som äger rum 16–22 september varje år runt om i Europa. Kampanjen går ut på att motivera medborgarna att cykla, gå och använda kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt. Kampanjen ska också uppmuntra att de europeiska städerna på olika sätt underlättar för invånarna att använda dessa alternativ.

Mer information finns på: www.uppsala.se/trafikantveckan

arrow-leftarrow-rightleafangle-downcrossmenu