Airwatergreen startar systerbolaget Drupps för att skapa vatten av luft

Date: 19 maj, 2017

Uppsalabaserade Airwatergreen är teknikledare på marknaden för luftbehandling och utvecklar energieffektiva avfuktningssystem med kondensering för miljöer med både låga och höga temperaturer. Nu startas systerbolaget Drupps för att överföra tekniken till produktion av vatten från atmosfären i stor skala.

I dag finns Airwatergreens kunder främst i Norden och Tyskland där behovet av energieffektiv avfuktningsteknik för olika temperaturer är stort. Nu startar Airwatergreen systerbolaget Drupps för att överföra sin avfuktningsteknik till produktion av vatten från atmosfären.

– Vattenproduktion är något som vi brinner för och har så gjort sedan Airwatergreen startade för åtta år sedan. Då var timingen inte rätt, men det är den nu. Vatten från atmosfären är en global jättemarknad som håller på att ta form. Vårt teknologiförsprång ger oss goda möjligheter att ta en strategiskt viktig tätposition på denna marknad, säger Jonas Wamstad, vd på Airwatergreen, och som även kommer att leda Drupps som vd.

Tekniken från Airwatergreen har en dokumenterat hög energieffektivitet, och är så pass flexibel i sin utformning att det för första gången är möjligt att på ett lönsamt sätt skapa vattenproduktion från atmosfären i en större skala. Vattenpriset väntas hamna runt 20-30 öre per liter, även i kalla miljöer.

Drupps siktar på att ha säljbara vattenprodukter framme redan nästa år. Fokusmarknaderna kommer att ligga i Asien där efterfrågan på vattenprodukter är stor och växer med runt 40 procent.

– Våra två affärsområden Luftbehandling och Vattenproduktion befinner sig i olika utvecklingsfaser och de riktar sig även till helt olika kundgrupper. Vi gör den här uppdelningen för att bli tydligare mot våra kunder samtidigt som vi ger respektive område rätt förutsättningar för att utvecklas, säger Jonas Wamstad.

Airwatergreen har tidigare utvecklat den nya fukthanteringstekniken Varmkondensering som väntas bli en ny standard för energieffektiv avfuktning i svala eller låga temperaturer. Tekniken kondenserar fukt till vatten vilket förenklar installation och hantering. Den är okänslig för temperaturfall vilket gör att den kan arbeta i hela temperaturspannet. Tekniken har patenterats i bland annat USA, Kina och Ryssland och har rönt stor uppmärksamhet.

Airwatergreen har fått avancerat affärsutvecklingsstöd genom företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre och ingår i dag i UIC Alumni.

angle-downcrossmenu