Filmguld till miljödokumentär om skogen

Kategori:
Date: 16 maj, 2019

En film om den svenska skogens roll i klimatomställningen knep i går guldet vid den internationella filmfestivalen World Media Festival i Hamburg.

“Skogen ­­– räcker den?” tilldelades första pris i klassen miljödokumentärer. Filmen handlar om hur förväntningarna på den svenska skogen växer snabbare än skogen själv, när Sverige ställer om till en grön bioekonomi.

Filmen bygger på nya forskningsresultat och visar att vi redan använder skogen till max – och det innan vi påbörjat den gröna omställningen för att flyga och köra på skog, göra kläder av träfiber och bygga mer trähus.

– Det här är ett så viktigt och aktuellt ämne att det känns helt på sin plats med ett prestigefyllt pris. Budskapet är väl avvägt. Problemet blir belyst från flera olika vinklar och det blir tydligt att det inte finns några enkla lösningar, säger Annika Nordin, programchef för Future Forests och den som beställt filmerna.

– Vi har lyckats berätta om de här komplexa ekologiska frågorna och tuffa politiska avvägningar på ett spännande sätt – det känns jättebra, säger Sverker Johansson vid Bitzer Productions AB som producerat filmen åt Future Forests. Future Forests är en plattform för tvärvetenskaplig skogsforskning, samverkan och forskningskommunikation vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i samarbete med Skogforsk och Umeå universitet.

Förutom guldet i miljöfilmsklassen vann samma filmteam ett silver med den interaktiva (klickbara) filmen Aspen, som också producerats åt SLU och skogsforskningsinstitutet Skogforsk.

Filmteamet har jobbat ihop sedan 2017 och hittills vunnit två guld och tre silver vid internationella filmfestivaler i Cannes och Hamburg med sina filmer om skogen och människan.

angle-downcrossmenu