Spektakulära nakensnäckor i ny Nationalnyckel

Kategori:
Date: 24 mars, 2021

Stjärnfläckad havscitron, vit hallonkottnuding och blåprickig solbadare finns alla i svenska vatten. Med en ny Nationalnyckel från SLU Artdatabanken öppnar sig nu en värld för dig som vill upptäcka och lära dig mer om de spektakulära nakensnäckorna och deras släktingar.
Idag släpps den tjugonde volymen av Nationalnyckeln.

I boken presenteras Sveriges 95 nakensnäckor och 51 andra nära besläktade arter.

Nakensnäckorna fascinerar på många sätt. De är havslevande snäckor, allt från några millimeter långa till ett par decimeter, och som namnet antyder har de inget skal som täcker ryggens gälar.

Många är färgsprakande med häftiga utskott och därför attraktiva fotoobjekt för sportdykare. Men vissa arter går också att hitta grundare längs med västkusten, under bryggor och i tångruskor närmare land. Nu under tidig vår är det en bra tid att ge sig ut och leta.

− Nakensnäckor är intressanta på många sätt. Många har väldigt artspecifika färger som kan fungera som varningsfärger för rovdjur. De kan “bränna” sina fiender med hjälp av nässelceller som de har skaffat sig genom att äta hydroider, en slags bottenlevande släktingar till maneterna, berättar Fredrik Pleijel, en av författarna och fotograferna till boken.

Säcktungesnäckorna, som är en annan grupp som presenteras i den nya boken, påminner till utseendet ofta om nakensnäckorna då de saknar skal och i många fall har långa ryggutskott. Men till skillnad från nakensnäckorna, som är rovdjur, är dessa djur ofta algätare. En av dem är den blåprickiga solbadaren som suddar ut gränsen mellan djur och växt. Snäckan tar över algens kloroplaster med klorofyll. Det gör att fotosyntesen kan styras av snäckan som då producerar eget socker.

Författare till boken är Kennet Lundin, intendent på Göteborgs naturhistoriska museum och docent vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet, Klas Malmberg, marinbiolog, naturfotograf och dykinstruktör och Fredrik Pleijel, forskare vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet. Klas Malmberg och Fredrik Pleijel har fotograferat de flesta av bilderna. Arbetet med själva boken har tagit två år.

− Vägen till färdig bok har varit lång och väldigt spännande. Just den här nationalnyckelvolymen har involverat ovanligt många personer. Det har varit en stor redaktion, många experter och fotografer från hela världen bidragit med bilder, säger Anna Westling, projektledare för denna volym på SLU Artdatabanken, Sveriges lantbruksuniversitet.

Arbetet med att utforska, kartlägga, fotografera och ge svenska namn till Sveriges alla nakensnäckor har pågått intensivt det senaste decenniet. Helt nya arter upptäcks fortfarande, och flera som inte bara är nya för Sverige utan även för vetenskapen.

− Det är jättekul att hitta nya arter men för att samla ihop och göra kunskapen tillgänglig någon gång måste man göra ett avbrott och acceptera att detta är vad vi vet just nu, säger Kennet Lundin.

Förhoppningen är att fler kommer att få upp ögonen för de fascinerande djuren som presenteras i boken. Framför allt sportdykare kan nu se fram emot något nytt att upptäcka och rapportera till rapportsystemet Artportalen som SLU Artdatabanken driver.
Arbetet med Nationalnyckeln och marin inventering har finansierats med medel från Svenska artprojektet.

FAKTA OM BOKEN
Titel: Blötdjur: Sidopalpssnäckor – taggsäck­snäckor. Mollusca: Cimidae – Asperspinidae
Innehåll: Volymen beskriver Sveriges alla 95 nakensnäckor och 51 andra nära besläktade arter inom underklassen Heterobranchia. De presenteras i systematisk ordning från släktet sidopalpssnäckor till släktet taggsäcksnäckor och beskrivs med text och bild. Dessutom finns här en introduktion till underklassen Heterobranchia och bestämningsnycklar till alla ingående arter.
Text: Kennet Lundin, Klas Malmberg och Fredrik Pleijel
Bild: Fredrik Pleijel och Klas Malmberg
Språk: Svenska, för bestämningsnycklarna finns även engelsk översättning
Antal sidor: 352
ISBN (inbunden): 978-91-87853-61-6
ISBN (skinnband): 978-91-87853-62-3
Volym: 20:e volymen i Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna
Utgivning: 24 mars 2021
I Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna presenteras svenska djur, växter och svampar.
Böckerna är systematiskt uppbyggda, rikt illustrerade och innehåller utförliga artbeskrivningar, utbredningskartor och nycklar för artbestämning. Nationalnyckeln är en rik källa till kunskap och kan väcka ett ökat intresse och engagemang för biologisk mångfald och vår svenska natur. Nationalnyckeln ges ut av SLU Artdatabanken sedan 2005, på uppdrag av regeringen och inom ramen för Svenska artprojektet.

KONTAKT
Anna Westling, projektledare
SLU Artdatabanken
anna.westling@slu.se, 018-672227

Johan Samuelsson, presskontakt
SLU Artdatabanken
johan.samuelsson@slu.se, 070-679 34 09

angle-downcrossmenu