Matsmarta Studentkassen kan bli årets företag

Kategori:
Date: 9 maj, 2017

Billig mat med låg miljöpåverkan som är anpassad för studenter. Det är idén som kan göra det unga företaget Studentkassen bäst i Sverige.

– Vi vill hjälpa studenter att spara pengar och samtidigt bidra till en bättre miljö. Därför tog vi kontakt med Matsmart, säger Minna Braconier, vd, Studentkassen.

Studentlivet är förknippat med en tajt budget och när det är svårt att få ekonomin att gå ihop är det lika svårt att göra miljösmarta val. Minna Braconier, Vendela Barck, David Molin och Philip Palmgren ville hitta en lösning på de två problemen och startade ett företag med hjälp av utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet, UF.

Idén till Studentkassen tog form – en matkasse som passar studentens plånbok men samtidigt gör gott för miljön.

Och det var här Matsmart kom in i bilden.

– Vi känner till Matsmart sedan tidigare och tycker att kombinationen – att handla billigt och samtidigt minska matsvinnet – är fantastisk. Därför tog vi kontakt med Matsmart och undrade om det fanns intresse av att samarbeta, säger Minna Braconier.

Matsmart nappade på idén. Nu säljs Studentkassen via egen hemsida men med varor från Matsmart som skickas från företagets lager i Katrineholm.

– Logistiken och lagerhållningen hade blivit svår för oss att lösa. Tack vare Matsmart kunde vår idé förverkligas och vår första laddning med studentkassar sålde slut väldigt fort. Vår ambition är absolut att driva företaget vidare även efter att UF-äventyret är över, säger Vendela Barck, marknadsansvarig på Studentkassen.

Ulf Skagerström, marknadschef på Matsmart:

– Vi är bara i början av vår kamp mot matsvinnet men visar redan nu att det går att göra skillnad. Fler och fler producenter vill sälja sina produkter hos oss för att de ogillar matsvinnet lika mycket som vi gör, men har tidigare haft svårt att sälja produkterna som blivit över. Tack vara Studentkassen har vi nu även ett erbjudande som är specialanpassat för studenter, säger Ulf Skagerström.

Han är imponerad över vad Studentkassen åstadkommit

– Vi är intresserade av att förstå målgruppen studenter bättre, och här kom det ett gäng drivna och ambitiösa personer som ville paketera vår produkt för att passa just studenter, så det var inte mycket att tveka på, säger Ulf Skagerström.

Den 8–9 maj kan Studentkassen utses till vinnare av ”Årets Tjänst” liksom ”Årets Hållbara Företag” i samband med SM i Ung Företagsamhet på Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Vi har fått jättefin respons på vår idé och vill bidra till att fler får upp ögonen för att mat inte ska slängas på grund av att datummärkningen gått ut. Att handla mat, som inte kan säljas i vanliga butiker på grund av exempelvis kort bäst-före-datum, överproduktion, förpackningsbyten eller säsongsvaror, är coolt och lite hippt bland studenter, säger Minna Braconier.

angle-downcrossmenu