Li Bennich-Björkman får årets Disapris

Date: 9 september, 2018

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

Motivering för 2018 års pris:
”Li Bennich-Björkman tilldelas 2018 års Disapris för sin bok Sörja ett liv, leva ett annat. Om flyktingens mörker och ljus. Med utgångspunkt i forskning och erfarenhet behandlar hon här flyktingars situation stringent och stilsäkert, utifrån kulturella och socialpsykologiska perspektiv, och förmedlar samtidigt empati och djup värme.”

Li Bennich-Björkman är statsvetare och sedan 2008 professor skytteana vid Uppsala universitets statsvetenskapliga institution, troligen världens äldsta fortfarande aktiva professur i statsvetenskap. Hon är ledamot av flera vetenskapliga råd och akademier, bland annat Kungliga Vetenskapsakademien sedan 2010. Hennes forskning har bland annat handlat om flyktingfrågan, kulturpolitik, forskningspolitik, mångkulturalism och postkommunistisk politik.

Hennes bok Sörja ett liv, leva ett annat. Om flyktingens mörker och ljus utkom 2017 och handlar om två av de största flyktinggrupperna som kommit till Sverige – esterna 1944 och bosnierna 1992 och 1993. Boken bygger på intervjuer som Li Bennich-Björkman gjort tillsammans med andra forskare under 20 års tid men också på hennes mammas historia. Mamman som kom som flykting från Estland 1944.

Disaprisets jury menar att boken har goda egenskaper långt utöver det vanliga och är lättillgänglig utan att göra avkall på kravet på vetenskaplighet.

Disapriset delades traditionsenligt ut på Studentbokhandeln under Uppsalas kulturnatt. Prisutdelare var Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.

Klockan 21.00 samma kväll håller pristagaren en föreläsning på Museum Gustavianum.
Om Disapriset:
Disapriset instiftades av Uppsala universitet och Studentbokhandeln i Uppsala för att främja populärvetenskapligt författande. Priset delades ut för första gången 2001. Prissumman är på 25 000 kronor. Priset är uppkallat efter en fornnordisk mytologisk kvinnogestalt, Disa, vars klokhet gjorde henne till drottning. Enligt statuterna ska Disapristagaren företrädesvis ha anknytning till Uppsala. Pristagaren utses av en jury med sju medlemmar, där föregående års vinnare ingår.

arrow-leftarrow-rightleafangle-downcrossmenu