Nytt stort operastipendium tilldelas Cornelia Beskow

Kategori:
Date: 17 maj, 2017

Anders Wall har under många år delat ut stipendier och generösa bidrag till artister och evenemang inom operavärlden. I samband med hans 85-årsdag år 2016 genomfördes ett upprop för att i samarbete med Kungliga Operan hedra denne operamecenat med ett årligt stipendium – Kungliga Operans Anders Wall-stipendium – i syfte att ge yngre, internationella eller svenska, operasångare ett verksamt stöd i början av sin karriär. Förutom att ge unga sångare möjlighet att skaffa sig värdefull erfarenhet från ett internationellt välkänt operahus så skapar det också en relation mellan morgondagens operastjärnor och Sveriges nationalopera.

Efter ett nomineringsförfarande väljs stipendiaten ut genom provsjungning på Operan och får utöver ett stipendium på 200.000 kronor även en framträdande roll inom sitt röstfack i en av Operans produktioner. En donation från Anders Walls Stiftelse täcker Operans kostnader för rollbesättning, provsjungning, stipendieutdelning och stipendiatens uppehälle i förekommande fall.

Den första upplagan av Kungliga Operans Anders Wall-stipendium tilldelas den unga talangfulla sopranen Cornelia Beskow som kommer att göra rollen som Sieglinde i Operans uppsättning av Richard Wagners Valkyrian med nypremiär torsdag den 18 maj. Andra ledande roller görs av Nina Stemme som Brünnhilde, Michael Weinius som Siegmund och John Lundgren i rollen som Wotan. Nina Stemme, själv Anders Wall-stipendiat i början av sin karriär, blir det nya operastipendiets särskilda beskyddarinna.

– Med en exceptionell röstklang, naturlig musikalitet och stark scennärvaro är sopranen Cornelia Beskow en värdig mottagare av Kungliga Operans Anders Wallstipendium 2017, säger operachef Birgitta Svendén.

Cornelia Beskow är en ung lyrisk-dramatisk sopran som tog solistexamen från Operaakademiet i Köpenhamn i juni 2012. Som examen gjorde hon Donna Elvira i Don Giovanni och Tatjana i Eugen Onegin, och i december samma år debuterade hon på Det Kongelige Teater som Hanräven i Janáčeks Den listiga lilla Räven. Hösten 2015 debuterade Cornelia på Kungliga Operan i Stockholm som Donna Elvira i Don Giovanni.

Undertecknare av uppropet var prinsessan Christina, Johan Nordenfalk, Lisa Sennerby-Forsse, Björn Wahlroos samt operachef Birgitta Svendén och operasångarna Nina Stemme, Peter Mattei och Loa Falkman. De insamlade medlen förvaltas av Anders Walls Stiftelse, som även bidrar med grundkapital och garanterar stipendiets fortlevnad.

angle-downcrossmenu