Öppet campus på SLU i Uppsala

Kategori:
Date: 26 september, 2017

SLU:s 40-årsfirande startade i mitten av augusti och pågår fram till mitten av oktober. Under dessa veckor sker det evenemang på de största SLU-orterna som riktar sig till allmänheten, både barn och vuxna. Gemensamt för dessa evenemang är att visa upp och berätta om SLU:s forskning inom en rad viktiga områden.

SLU i Uppsala bjuder in till Öppet campus den 30 september klockan 11.00–15.00. Det är ett digert program. Här är några exempel.

Var med och dissekera en dinosaurie – spännande, ovanligt och lite läskigt. Lyssna till ett mycket intressant föredrag om antibiotikafri mat och resistenta bakterier. Eller fråga oss om hästens parasiter eller andra saker om hästars skötsel. Vad gör man om hästen får kolik? Tankeväckande miniutställning med produkter från genetiskt modifierade organismer. Och hur kan en pilgrimsfalk vara närmare släkt med en domherre än med en duvhök? Kan man verkligen plugga häst? På heltid? Kan fluglarver som ätit sig stora på vanligt matavfall bli foder till fiskar?

Alla frågor får svar på Öppet campus i Uppsala den 30 september.

4H-gårdar är på plats med många av gårdens djur och ponnyridning. Flera fik är öppna med möjlighet att äta lite lättare mat.

Några programpunkter i korthet:

Vattenbrist hotar i världen. Vi visar hur vatten renas från diverse föroreningar med hjälp av biokol.
Kortare och längre föredrag i intressanta ämnen, till exempel ”Antibiotikafri mat och resistenta bakterier” och ”Kolik hos häst”.
Larver som proteinrikt djurfoder. Matavfall omvandlas till proteinrika larver som är tänkta att användas som foder till fisk, kyckling och gris.
Bioinformatik räddar liv på människor och djur. Hur kan modern teknik hjälpa till vid ett allvarligt sjukdomsutbrott i ett låginkomstland?
Nja till GMO. En tankeväckande miniutställning med några av de produkter från genetiskt modifierade organismer vi använder och äter i Sverige i dag.

angle-downcrossmenu