Grilla på vintern – njut av grillad mat året runt

Kategori:
Date: 20 oktober, 2021

När hösten och vintern står runt hörnet är det många som packar ner grillen och stänger ner grillsäsongen. Det är dock något som är helt onödigt då det inte är några som helst problem att grilla även när temperaturen faller. Faktum är att mer än 30% av svenskarna grillar året om (källa: Hornbach 2017).

För att lyckas med din grillning när kallare väderlek råder, finns det några saker man bör tänka på. Följer du dessa råd kommer du kunna njuta av grillad mat även under årets kallaste månader.

Förberedelser

När man ska hantera mat utomhus i kall väderlek är det ett måste att ha planerat och gjort nödvändiga förberedelser innan man sätter igång med grillningen. Se till att allt som behövs för tillagningen av din måltid är framtaget och preparerat. Gå även igenom eventuellt recept en gång till för att vara säker på att alla ingredienser är framtagna och redo att användas.

Förutom maten är det viktigt att även se till att du har tillgång till mer kol eller gasol om så skulle behövas. Tänk på att gasolen kan bli trögflytande runt temperaturer ner mot 4-5 plusgrader. Det kan därför vara bra att ta in gasolflaskan i ett väl ventilerat utrymme som håller rumstemperatur i några timmar innan du ska börjar använda din gasolgrill.

Säkerhet

Innan du börjar grilla är det viktigt att du går igenom grillen och säkerställer att allt står rätt till med din utrustning. Kontrollera grillen för gasläckor samt se till att brännarna är rena och inte igensatta. Var även uppmärksam på om något djur sökt skydd från kylan och använder din grill som tillflyktsort.

Att placera grillen på säkert avstånd från ditt hus och allt möjligt brännbart material kan kännas självklart men tål att upprepas. Försök att hålla minst tre meters avstånd till huskroppen och tänk även på att grillens placering i skydd från vinden förbättrar möjligheten till att kunna hålla en jämn grilltemperatur.

Avslutningsvis rekommenderas det att alltid ha tillgång till en brandsläckare eller brandfilt vid grilltillfället.

Längre grilltider vintertid

Man bör vara medveten om att låga temperaturer utomhus ger längre grilltider än vad man normalt är van vid. Detta beror på att det tar längre tid för grillen att värmas upp och det är även svårare att hålla en jämn temperatur under kalla förhållanden. Lösningen på problemet är att vara ute i god tid och tända grillen en bra stund tidigare än vad man brukar.

Den ökade grilltiden varierar en hel del beroende på vad det är som ska tillagas. Mindre tunna köttbitar får några minuters extra grilltid medan andra större rätter kan få betydande längre tillagningstider.

Håll maten och dig själv varm

För att grillningen vintertid ska bli en njutning är det viktigt att du inte bara håller maten varm utan även dig själv. Se till att klä dig ordentligt och använda kläder som är oömma och passar till ändamålet.

När det kommer till maten så gäller det att hålla locket stängt så mycket som möjligt då en stor del av värmen försvinner varje gång du öppnar locket vilket i sin tur leder till längre grilltider. Ett annat bra knep är att hålla sig till recept som har en kort tillagningstid och inte kräver så många vändningar av maten. När maten är färdig rekommenderar vi dig att använda gjutjärnskastruller och grytor för att hålla maten varm.
Rengör grillen direkt efter användning

Vintertid är det väldigt viktigt att rengöra grillen så snart som möjligt efter att du grillat färdigt då fastfrusna matrester är svåra att få bort. Ha därför som vana att ta hand om grillen så fort den kommit ner i temperatur och rengöring är möjlig.

Sammanfattning

Nämnda råd och tips förbättrar dina möjligheter till ett lyckat resultat för din vintergrillning. Skulle du vilja läsa mer om grillning och vintergrillning i synnerhet, rekommenderar vi följande resurser:

bluegaz.se/
www.arla.se/recept/inspiration/grilla/

bbqlovers.se/grillforum/

angle-downcrossmenu