Byggstart för Villa Svartbäcken, ett äldreboende i centrala Uppsala

Kategori:
Date: 7 november, 2021

Nu är första spadtaget genomfört för Vardagas nya äldreboende, Villa Svartbäcken i centrala Uppsala. Öppnandet är beräknat till första kvartalet 2024.

I hörnet av Gamla Uppsalagatan och Vattholmavägen planterades ett äppelträd för att symbolisera tillväxten av ett nytt kvarter. Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala, och Ulla Tansen, vd, Vardaga, var två av de som deltog i planteringen.

– Genom att komplettera tomma ytor med nya kvarter på det här sättet bygger vi en hållbar stad. Med bostäder, förskola och vårdboende i samma kvarter får vi en bra blandning som berikar det befintliga området, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Äldreboendet Villa Svartbäcken kommer att få 80 lägenheter där varje avdelning får ett gemensamt kök och utrymmen för samvaro och måltider. Det finns balkonger och såväl takterrass som uteplats. I samma hus byggs en förskola där Child Academy kommer att ha en sport- och hälsoprofil. En möjlighet för de äldre och personalen att få inspiration till träning och rörelse.

– När allt är färdigbyggt, har vi på Vardaga vårt roliga arbete kvar. Att driva en verksamhet för äldre med trivsel och hälsa i fokus, säger Ulla Tansen, vd på Vardaga.

Boendet kommer att inredas enligt Vardags prisbelönta inredningskoncept. Inredningen kombinerar funktion med nordisk design och skapar en hemtrevlig, ombonad och funktionell boendemiljö. Färger och inredningsdetaljer är med grund i forskning och evidens anpassade till det åldrande ögat och underlättar för personer med demenssjukdom att orientera sig på boendet. Besqab står för byggnationen och fastigheten kommer att certifieras med miljömärkningen Svanen.

angle-downcrossmenu