Elektriska flygplan ska möta klimatutmaningen

Kategori:
Date: 4 april, 2018

Nu ger Vinnova finansiering till ett projekt som ska planera för utveckling av elektriska flygplan i Sverige. Det är ett av flera nya innovationsprojekt som ska möta samhällsutmaningar och bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

Flyget står för en växande andel av de globala utsläppen av koldioxid. Chalmers tekniska högskola, Luftfartsverket och forskningsinstitutet RISE Viktoria ska nu tillsammans med flygindustrin och andra aktörer samarbeta i ett projekt för att ta fram en plan för utveckling av elektriska flygplan i Sverige.

Tanken är att elektriskt flyg i framtiden ska kunna användas på kortare distanser och bidra till minskade koldioxidutsläpp, men också till minskat buller.

Det är ett av 38 nya samverkansprojekt som Vinnova satsar på inom programmet Utmaningsdriven innovation, som ska bidra till att nå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Projekten får dela på 19 miljoner kronor i ett första steg där projekten initieras.

– Vi är väldigt glada över det engagemang som aktörer från alla sektorer visat på att tillsammans arbeta för att lösa komplexa samhällsutmaningar för att världen ska bli mer hållbar, jämställd och jämlik, säger Andreas Netz, ansvarig för Utmaningsdriven innovation på Vinnova.

Exempel på andra projekt som får finansiering:
Hållbar artificiell intelligens
Fem parter under ledning av Anna Felländer AB

Koldioxidfri energilösning för asfalt
Åtta parter under ledning av LKAB Minerals AB

Hållbara konstgräsplaner
Fem parter under ledning av Malmö kommun

Antibakteriell svensk textilhampa för minskning av infektioner i vården
Sex parter under ledning av RISE Research Institutes of Sweden

Förbättrade globala vaccinationsstrategier för svåra infektionssjukdomar
Fyra parter under ledning av Karolinska Institutet

angle-downcrossmenu