Rekordmånga ska plugga i höst – studentekonomin varierar stort mellan olika studieorter

Kategori:
Date: 27 augusti, 2021

Det är rekordmånga som ska plugga på högskola i höst, över 419 000 personer har ansökt till någon av höstens utbildningar. Hur studentekonomin blir beror till stor del på vilken studieort man väljer och hur man bor när man pluggar.

På en dyrare studieort kan det bli några hundralappar över efter det nödvändiga är betalt, medan det på en billigare studieort kan bli nästan 2 000 kronor kvar. Mest pengar i plånboken får den som studerar på sin hemort och bor kvar hemma. Det visar en ny analys gjord av Swedbank.

─ På en dyrare studieort kan det vara mest ekonomiskt att dela lägenhet med andra, medan man på en billigare studieort kan få mest kvar i plånboken om man bor i studentrum. Har man möjlighet att studera på sin hemort och bo kvar hemma sparar man tusenlappar på det varje månad, även efter man betalat för sig hemma.

500 kronor kvar i plånboken för student i Stockholm och Uppsala

På en dyr studieort som till exempel Stockholm eller Uppsala kan studenten ha 1 500-1 700 kronor kvar att leva på varje månad efter nödvändiga kostnader om man bor tillsammans med någon. Om man däremot bor i en egen lägenhet kan man få så lite som 500 kronor över. På en billigare studieort, som till exempel Ronneby, kan det vara mest ekonomiskt att bo i studentrum.

Allra mest pengar över får den som har möjlighet att bo kvar hemma, oavsett studieort. Den hemmaboende studenten som betalar en skälig hyra får runt 3 000 kronor över varje månad.

─ Kommer man överens om en lägre hemmahyra kan man kanske till och med klara sig utan att ta studielån, säger Madelén Falkenhäll.

Jobba extra bra för studentekonomin – men påverkar bostadsbidraget

Att arbeta extra under studietiden är ett bra sätt att få lite mer att röra sig med varje månad, och kan också vara ett sätt att behöva ta mindre studielån.

─ Jobbar du extra under studietiden kan du ta mindre studielån och därmed ha en lägre skuld när du är klar med studierna. Studiebidraget påverkas inte av extrainkomsten, men om du har bostadsbidrag kan det minskas eller tas bort helt om du till exempel jobbar extra eller sommarjobba, säger Madelén Falkenhäll.

Med anledning av coronapandemin har fribeloppet inom studiemedlen slopats. Det innebär att man som student kan jobba extra utan att det påverkar studiebidraget.[1] Bostadsbidraget påverkas däremot av om man har en inkomst utöver studiemedel. Har man fått bostadsbidrag men sedan får en årsinkomst som skiljer från den i ansökan så blir man återbetalningsskyldig till Försäkringskassan.

angle-downcrossmenu