Dicot ansöker om patent för ny tillverkningsmetod

Kategori:
Date: 12 januari, 2024

Läkemedelsbolaget Dicot har ansökt om patent för en ny tillverkningsmetod av startmaterialet till potensläkemedelskandidaten LIB-01. Det rör ett egendesignat tillvägagångssätt inom cellodling som utvecklats ihop med Uppsala universitet.

2022 startade Dicot ett forskningsprojekt med Uppsala universitet och W. Szafer Institute of Botany för att undersöka om startmaterialet för läkemedelskandidaten LIB-01 skulle kunna produceras genom att använda växtceller odlade i kulturer; i grunden en etablerad teknik för storskalig kommersiell tillverkning av flertalet läkemedelssubstanser som ursprungligen härrör från naturen.

Projektet – där man använder ett egendesignat tillvägagångssätt att ta fram celler och odla dessa – har enligt bolaget varit framgångsrikt och man har i laboratorieskala lyckats påvisa att tekniken fungerar. Därför tas projektet nu vidare med tester i större skala. Samtidigt lämnas en patentansökan in till svenska Patent- och Registreringsverket för att skydda det här sättet att framställa startmaterialet. Detta är första steget för vidare ansökan om patentskydd till ett flertal andra relevanta marknader.

“Vi fortsätter konsekvent att flytta fram våra positioner för att bredda och stärka vårt patentskydd i enlighet med framtagen IP-strategi. Vår cellodlingsmetod är i framkant och efter ett framgångsrikt projekt med Uppsala universitet har vi nu tillräckligt med data för att kunna söka patent. Skyddet är viktigt eftersom tekniken är högintressant för framtida kommersiell tillverkning av vårt startmaterial”, säger Elin Trampe, Dicots vd.

angle-downcrossmenu