Rudbeckdagen 2023 fokuserade på Covid-19

Kategori:
Date: 6 november, 2023

Olof Rudbeckdagen som anordnas av Uppsala Läkarförening gick år 2023 i pandemins tecken. Målet med dagen var att se närmre på de lärdomar vi nu kan ta med oss från Covid-19-pandemin. Arrangemanget var öppet för allmänheten och bjöd på erfarenheter såväl som aktuell forskning om viruset och dess konsekvenser.

Ett virus som drabbade så många

Aldrig någonsin har vi skådat en sådan press på samhället. Folk beställde hem tester för Covid-19 under tysthet. Plötsligt var ett positivt covidtest lika problematiskt som ett positivt klamydia test med tanke på smittspridning och möjlighet till sjukdom utan symtom.

Under Olof Rudbeckdagen så ville man se på konsekvenser för patienter såväl som vård och forskning. Med skildringar från patienter och personal vid Akademiska sjukhuset i Uppsala så fanns det en kunskapsskattkista att ta del av!

Olof Rudbeckdagen sprider kunskap om aktuell medicinsk forskning

Olof Rudbeck den äldre har beskrivits som ett universalgeni och han var verksam vid Uppsala universitet under 1600-talet. Han upptäckte som ung anatomistudent lymfkärlen och började kartlägga deras betydelse. Detta var dock innan man började undervisa i medicin vid universitet.

Syftet med Olof Rudbeckdagen är att sprida kunskap om aktuell medicinsk forskning. Årets arrangemang var välbesökt men på Uppsalanytt kan vi förstås tycka att det vore bra om informationen spreds bättre i förväg till allmänheten. Detta arrangemang är för alla som har intresse av ämnet medicinsk forskning och inträdet är gratis.

Programmet år 2023 inkluderade ämnen som:

  • Virus som smittar mellan djur och människor- Vad kan ha hänt i Wuhan – med Josef Järhult, professor, Uppsala universitet.
  • Hur kom smittan till Sverige och hur kan viruset förändra sig så snabbt? – med Jan Albert, professor, Karolinska Institutet.
  • Den nya tekniken bakom covidvaccinerna och hur kunde det gå så fort? – med Gunilla Karlsson Hedestam, professor, Karolinska Institutet.
  • Nya sätt att följa virussmittor – med Tove Fall, professor, Uppsala universitet.

Dessutom så fick Ann-Christine Syvänen som är professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet Olof Rudbeck priset 2023. Detta för sina insatser inom klinisk genomik. Mot slutet av dagen så gav hon också en föreläsning.

Viktigt paneldiskussion

Under eftermiddagen så hölls en viktig paneldiskussion. Efter att ha lyssnat på föreläsningar omkring virusforskning, svår covid-sjukdom och framställning av vacciner så kom den viktiga frågan om vilka lärdomar som dragits av pandemin.

Denna diskussion modererades av Emma Frans och samtliga föreläsare deltog i samtalet. Kombinationen av föreläsningar från framstående forskare från Uppsala universitet såväl som Karolinska Institutet och skildringar från patienter och personal vid Akademiska sjukhuset var viktig.

Digitala sändningar från evenemanget

Deltagare fick nya vinklar och mycket att tänka på. Alla föreläsningar direktsändes digitalt i videoformat men tyvärr går det inte att lyssna och se på dessa i efterhand. Detta är kanske något att tänka på inför kommande Rudbeckdagar. Antalet platser är ju trots allt begränsat och intresset för frågor omkring hälsa och medicinsk forskning är stort.

angle-downcrossmenu