Fåren är tillbaka i slottsbacken på fredag

Kategori:
Date: 21 maj, 2017

Fårsläppet ifjol blev en stor succé och fåren betade snabbare än beräknat i sig gräs och sly i de branta backarna kring slottet. 19 maj är det dags igen. 11.30 släpps åtta tackor och lamm av rasen gutefår lösa av landshövdingen Gunnar Enander och kommunalrådet Maria Gardfjell (MP).

Till att börja med betar fåren vid slottet i två veckor, därefter får de flytta till Gottsunda där de ska beta på delar av Gottsundagipen. Mot slutet av sommaren kommer de tillbaka till slottet innan det blir dags att flytta hem till fårägaren igen.

– Fåren gjorde ett mer än godkänt jobb ifjol. Det är oerhört miljösmart med naturbete och dessutom bra att det fungerar så väl med djur i kommunens arbete. Jag tänker inte bara på fåren utan också på hästar som klipper gräs och röjer snö åt oss, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för parker, natur och miljö.

Till fårsläppet har kommunen bjudit in förskolorna och allmänheten är välkommen att delta.

Marken vid slottet ägs av Statens fastighetsverk och förvaltas av Uppsala kommun. Kommunen hyr in fåren för att hålla backarna kring slottet, byggt på toppen av rullstensåsen, fritt från sly. Det är så pass brant kring slottet att det är svårt att röja med maskiner. Att röja för hand är ett tungt arbete, och försöket med får 2016 slog väl ut.

Fåren betar i den östra, branta slänten vid slottet. Hagen sträcker sig från Kung Jans väg, ner mot Nedre Slottsgatan bort mot Carolinabacken. Området är omgärdat av ett 1,20 meter högt stängsel. I hägnet finns en vattenho och fåren inspekteras varje dag.

Fåren hyrs från Uppsala Naturbete och kostar 35 000. Om området röjts manuellt skulle det kostat cirka 100 000 per säsong.

angle-downcrossmenu