Vinnova

Ny utmärkelse till innovativa kvinnor

Ny utmärkelse till innovativa kvinnor

Fler kvinnor behövs i innovativa miljöer för att stimulera kreativitet och nytänkande. Vinnovas utmärkelse Innovationstalangerna lyfter denna gång fram kvinnor som kan vara förebilder och inspiratörer för andra. I juryn för priset finns bland andra Googles Sverigechef Anna Wikland, professor Agnes Wold och Sven Hagströmer, entreprenör och styrelseproffs.

– Sverige är världsledande inom innovation, men framgång är en färskvara. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara innovationsförmågan hos hela befolkningen för att bibehålla positionen som progressivt innovationsland. Ett viktigt led i det är att uppdatera bilden av vem som är innovatör, säger Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova.

Omkring 90 procent av de svenska riskkapitalbolagens techinvesteringar görs i bolag med manliga grundare, enligt en granskning som gjorts av Di digital. Och i ungefär 70 procent av de ansökningar som Vinnova får in är män projektledare. Bristen på jämställdhet i innovativa miljöer leder till lägre tillväxt och sämre möjligheter för kvinnor att lyckas med sitt företagande, visar forskning.

För att uppdatera bilden av samtidens innovatör söker Vinnova nu förändringsdrivna och kreativa nyskapare – kvinnor med potential och förmåga att bidra till samhällets utveckling och förbättring med innovation.

Utmärkelsen Innovationstalangerna delas ut av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Nästa år går den till innovativa kvinnor, som kan vara förebilder och inspiratörer för andra.

Utmärkelsen delas ut på Vinnovas innovationsdag den 26 januari 2017.

Namnkunnig jury
För att utse innovationstalangerna finns en jury med bred erfarenhet:

  • Agnes Wold, professor i bakteriologi, Sahlgrenska akademin
  • Sven Hagströmer, entreprenör och styrelseproffs
  • Seher Yilmaz, ordförande Rättviseförmedlingen
  • Anna Wikland, Googles Sverigechef
  • Ashkan Pouya, grundare Serendipity
  • Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova

Öppen nominering
Vem som helst kan nominera sig själv eller någon annan fram till den 4 november. Kategorierna är Årets innovationstalang, Årets utmanare och Årets möjliggörare.

Vinnova – pressmeddelanden

Post Comment