Nyheter

Uppsalastudent får TeliaSonera Prize 2004

Jonathan Olsson, 22 år, från Uppsala belönas med årets TeliaSonera Prize för en spännande och innovativ uppsats inom telekomområdet. Priset som är ett stipendium på 30 000 kronor delas ut på den årliga TelecomCity Prize-galan. TeliaSonera Prize delas ut för fjärde året i rad och syftar till att främja utvecklingen av och intresset för IT och telekom.

Jonathans uppsats “Broadband Access Aware Networks – A Common Service Network Architecture ” vinner i konkurrens med totalt 99 uppsatser, det största deltagarantalet någonsin. Årets uppsatser behandlar bland annat säkerhet samt olika aspekter på användandet av telekommunikations- och IT-tjänster.

– Olika tekniker och plattformar måste fungera ihop för att vi ska kunna erbjuda kunderna enkla och användarvänliga tjänster. Jonathans uppsats behandlar detta på ett mycket kunnigt och spännande sätt, säger Yvonne Djerf, tf chef för Produkter&Tjänster, TeliaSonera Sverige.

Jonathan Olsson bor i Uppsala och har läst en master i informationsvetenskap på Uppsala universitet.

– Det har varit väldigt roligt att skriva uppsatsen och arbeta med det här aktuella ämnet. Att efter allt slit få Telia Sonera Prize 2004 känns som en stor ära och bonus, säger Jonathan Olsson.

Ur motiveringen: Jonathan belönas för att på ett kunnigt sätt ha ägnat sig åt frågor i ett för telekomoperatörerna allt angelägnare problemkomplex, hur man i en och samma produkt kan erbjuda tjänster som utnyttjar flera olika nätplattformar. Han har också föreslagit en arkitektur för ett fast- och trådlöst bredbandsnät som kan leverera streamat videoinnehåll och med möjlighet till engångsanslutning (“single sign-on”) och identitetshantering.

TeliaSonera Prize har delats ut sedan 2001. Priset består av ett stipendium på 30 000 kronor och TeliaSonera premierar framför allt affärsidéer som utnyttjar telekommunikation.

TelecomCity, ett nätverk bestående av ett 50-tal företag med telekom- och IT-kompetens, samt Karlskrona kommun och Blekinge Tekniska Högskola, bjuder varje år in alla Sveriges studenter för att tävla om årets bästa examensarbete eller kommersiella idé beträffande IT och telekom.

TeliaSonera (12 nyheter)

Ytterligare information:
http://wpy.waymaker.net

Skriven av: Uppsalanytt

Post Comment