​Välkommen på Linnés trädgårdsfest

Date: 15 maj, 2018

Lördag 19 maj firas Carl von Linnés 311:e födelsedag. Uppsalabor och andra besökare är välkomna på 1700-talsfest med trädgårdsmarknad, dans, föredrag och dräktvisningar. Forskare och studenter inbjuder alla barn till vetenskapliga experiment, och Uppsala linneanska trädgårdar hjälper de minsta att bygga ett eget bihotell. Allt i och utanför Linnéträdgården och längs ån.

I Uppsala har vetenskapsmannen Carl von Linné lämnat fler spår efter sig än någon annanstans i världen. Här finns ett unikt kulturarv efter honom och en excellent kreativ forsknings- och innovationsmiljö inom områden som utvecklats ur Linnés vetenskaper.

För fjärde gången anordnas Linnés trädgårdsfest i och utanför Linnéträdgården mitt i Uppsala. Nytt för i år är att stora delar av växtmarknaden kommer att placeras vid ån, där det också kommer att vara många andra aktiviteter, som 1700-talsdans, fikaflotte och paddling. I och kring Linnéträdgården blir det en tidsresa till 1700-talet, med frasande kjolar, glänsande skospännen och mathantverk. Alla är välkomna!

Ett brett program sträcker sig över hela dagen, kl 11–17. Det går att fynda rariteter och få odlingstips på vårens mest centrala växtmarknad. Antikvitetsexperten Knut Knutsson kåserar kring föremålen i Linnés hem, möbler och inredning på 1700-talet. Man kan lära sig mer om samlingarnas historia i Linnémuseets sommarutställning. Möt forskare, experimentera och lär dig mer om hur Linnés vetenskaper ser ut idag. Det blir många aktiviteter för alla åldrar. Ett urval:

Uppsala skräpkör och skräpspel lär barn och vuxna mer om återvinning, skräp och miljö.

Trädgårdsmarknad, hantverksmarknad och 1700-talsfest. Här kan du köpa allt från trädgårdsredskap och krukor till vackra föremål på 1700-talstema

Pollenkollen. Vad är egentligen pollen? Smakar honung olika beroende på vilka blommor bina besökt? Vässa hörseln, skärp synen och var redo för nya smaker. Guidning för stora som små.

Tipspaddling på Fyrisån. Sport Adventure Travels Uppsala finns på plats med kanoter. Upptäck Uppsala ur ett nytt perspektiv. Pröva samtidigt dina kunskaper om Linné, Fyrisån och paddling.

Öppet hus hos familjen Linné. Linnémuseet finns i det hus som en gång var Carl von Linnés bostad som användes för forskning, undervisning och privatliv.

Dans och sånglekar från 1700-talet med barn- och ungdomsgruppen från Sällskapet Gustafs Skål. Dräktvisning med Sällskapet Gustafs skål som visar kläder från 1700-talet.

Linnés botaniska trädgård. Möt Linnés trädgård i begynnande blomning och festlig inramning. Följ med på visningar av de växter Linné odlade

Hela programmet för firandet av Linnés födelsedag finns på www.linneuppsala.se

Tid: 19 maj kl 11–17
Plats: i och utanför Linnéträdgården, Svartbäcksgatan 27

Det är fritt inträde till Linnéträdgården och Linnémuseet hela dagen. Firandet arrangeras av Linnés Uppsala. Evenemanget är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Uppsala universitet, Uppsalas linneanska trädgårdar, Sveriges lantbruksuniversitet, Svenska Linnésällskapet och Destination Uppsala, med stöd av Världsklass Uppsala.

Uppsala är en grön stad med hållbar utveckling och naturupplevelser i Linnés anda. Linnés Trädgårdsfest är ett Miljömärkt Event av organisationen Håll Sverige rent!

arrow-leftarrow-rightleafangle-downcrossmenu