Uppsala Kommun

Uppsala antar utmaningen om rättvist fika

Uppsala antar utmaningen om rättvist fika

20 oktober är det Fairtrade Challenge – årets stora fikautmaning som sätter fokus på rättvis handel och etisk konsumtion. Uppsala kommun deltar och fler än 60 arrangemang med över 12 000 deltagare har anmält sig. Bland annat kommer kommunen tillsammans med Uppsala Fairtrade City att bjuda på kaffe och prata rättvis handel på Celsiustorget.

Uppsala kommun är en av 1 800 städer i världen som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion som en Fairtrade City. Arbetet sker i tätt samarbete med det lokala näringslivet och föreningar. En av höstens stora informationskampanjer är Fairtrade Challenge, en utmaning som går ut på att samla flest antal fikapauser i Sverige.

– Om vi kan få fler konsumenter att förstå hur viktigt det är köpa varor som är producerade med respekt för mänskliga rättigheter då har vi kommit en bra bit på vägen, säger Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd och ordförande i styrgruppen för Fairtrade City.

Många arbetsplatser, caféer och butiker uppmärksammar Fairtrade Challenge
Minst ett sextiotal fikor kommer att äga rum runt om i kommunen, allt från personalfikor på arbetsplatser till restauranger och butiker som bjuder sina kunder på Fairtrade-märkt fika.

– Att anordna en fikapaus är ett enkelt och trevligt sätt att sprida kunskap om de här frågorna. Samtidigt ökar förhoppningsvis konsumtionen av Fairtrade-märkta produkter. Det är då vi på riktigt kan göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom, säger Andreas Haesert, samordnare för Fairtrade City på Uppsala kommun.

Schysst fika serveras på Celsiustorget
11.00–17.00 finns Uppsala Fairtrade city på Celsiustorget. Då är alla välkomna att ta en kaffe och prata Fairtrade med representanter för de organisationer som ingår i samarbetet. Kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) är på plats 13.00–15.00.

På www.fairtradechallenge.se/kommun/uppsala/ finns information om alla registrerade fikapauser 20 oktober.

Fairtrade City är en diplomering för kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Arbetet leds av en styrgrupp som representerar hela lokalsamhället.

Uppsala kommun – pressmeddelanden

Post Comment