Uppsala Kommun

Kommunen välkomnar bygget av Uppsala Eventcenter

Kommunen välkomnar bygget av Uppsala Eventcenter

På onsdagen presenterades en avsiktsförklaring för hur byggandet av Uppsala Eventcenter ska finansieras. Kommunstyrelsen förlänger därför det samarbetsavtal som finns med projektet och Uppsala kommun står fast vid sin delfinansiering på 150 miljoner kronor. Den detaljplan som finns färdig för arenan med placering i Gränby kommer nu att läggas fram för beslut i kommunfullmäktige.

– Det är glädjande och ett styrkebesked för vårt växande Uppsala att finansiärer är beredda att göra denna stora och långsiktiga investering i en ny arena. Med Uppsala Eventcenter kommer vi att kunna locka hit internationella kongresser, konserter och sportupplevelser av en helt annan dignitet än tidigare. Det innebär nya jobb och tillväxt, fler besökare och förhoppningsvis många nya spännande idrotts- och kulturupplevelser för oss Uppsalabor, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Bolaget som har drivit projektet Uppsala Eventcenter, eller Uppsala Arena som det ursprungligen kallades, har presenterat hur 800-miljonerbygget ska realiseras. En avsiktsförklaring finns med NCC Sverige AB (NCC) och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB (SBB) om att vara med och finansiera och bygga anläggningen.

– Äntligen går vi i mål med något som vi har kämpat länge för. Att få en arena som kan ta emot evenemang som Melodifestivalen eller EM- och VM-turneringar kommer att bli ett betydande tillskott för besöksnäringen och idrotts- och kulturlivet i hela kommunen, säger kommunalråd Fredrik Ahlstedt (M).

Den nya arenan ska byggas i Gränby, i anslutning till Gränby Centrum. Ett detaljplan för anläggningen finns framtagen och har antagits i plan- och byggnadsnämnden. Kommunfullmäktige planerar att fatta beslut om detaljplanen på sitt nästa möte i januari 2017.

Post Comment