Uppsala Innovation Centre

Tre UIC-bolag får tillgång till rymdteknik genom rymdinkubatorn ESA BIC Sweden

Tre UIC-bolag får tillgång till rymdteknik genom rymdinkubatorn ESA BIC Sweden

I går presenterades de första bolagen som fått plats i den nya nationella rymdinkubatorn ESA BIC Sweden. Bolagen kommer från Luleå, Stockholm, Uppsala, Trollhättan och Enköping. Tre av bolagen är UIC-bolag som nu får tillgång till ESA:s rymdteknologi för att utveckla sina produkter.

Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden, som Uppsala Innovation Centre (UIC) är med och driver, ska fram till 2020 hjälpa till att utveckla 40 nya startups med produkter eller tjänster som bygger på ny eller existerande rymdteknik.

I går presenterades de åtta första bolag som antagits till rymdinkubatorn. Tre av bolagen är UIC-bolag eller tidigare UIC-bolag: Featherway Robotics AB, Geografiska Informationsbyrån i Stockholm AB och APR Technologies AB. Övriga bolag är Code Company AB, Sally R AB, Schvung Ride AB, Unibap AB och Widefind AB.

De antagna bolagen kommer under ett till två års tid få rådgivning, finansiering och tillgång till de industripartner som ingår i ESA BIC Sweden. Bolagen kommer att få affärsutvecklingsstöd av någon av företagsinkubatorerna inom ESA BIC Sweden: Uppsala Innovation Centre, Arctic Business Incubator i Luleå och Innovatum i Trollhättan. En av de viktigaste uppgifterna för inkubatorn blir att hjälpa nystartade och etablerade bolag att forma samarbeten tillsammans med finansiärer och myndigheter i och utanför Sverige.

Rymdindustrin är inne i en ny era av snabb innovation. Avancerad teknologi som tidigare endast varit tillgänglig för större bolag och myndigheter har blivit billigare och mer tillgänglig. Detta öppnar i sin tur dörrarna för mindre innovatörer och organisationer.

– Det här är den första svenska satsningen som görs för att få fram innovationer och bolag som både levererar till rymdindustrin och använder rymdteknik på jorden, säger Jens Lundström, verksamhetsansvarig på ESA BIC Sweden.

De antagna bolagen arbetar med lösningar som har koppling till ny och existerande rymdteknik, och kommer kunna ha stor påverkan på exempelvis robot- och miljöteknik.

– Vi är otroligt stolta och imponerade över den bredd och innovationskraft som finns i de bolag vi ska börja jobba med. Samtidigt är det här bara början, vi har fler bolag på väg in, fortsätter Jens Lundström.

Rymdinkubatorn ESA BIC Sweden är en nationell satsning på uppdrag av ESA, European Space Agency. Den finansieras och stöttas av ESA, Rymdstyrelsen och Vinnova.

Post Comment