Nyheter

UNT och andra lokala dagstidningar satsar på tillväxt genom nya medier

Nedladdningsbar musik, SMS-tjänster, breddad annonsmarknad för begagnade bilar och kartfunktioner är en del ur utbudet som nu finns tillgängligt för tidningssajtbesökaren. Landets lokaltidningar har via det gemensamma utvecklingbolaget Citygate ingått flera avtal för vidareutveckling av nya mobila tjänster för tidningssajterna.

Närmare ett 50-tal lokala dagstidningar har nu tillgång till ett stort utbud av mobila tjänster för deras tidningar på nätet.

–- Samarbetet via Citygate ger oss goda möjligheter att skapa lokala tidningssajter som ska vara den första naturliga kanalen för lokala nyheter, den största lokala annonsmarknaden och den naturliga mötesarenan för det lokala nöjesutbudet. Till den lokala tidningssajten ska man gå oavsett vad man söker där man bor, menar Lennart Mattisson, utvecklingschef på Nerikes Allehanda i Örebro.

Genom ett avtal med Ericsson IPX och finska Arena Partners, som har slutits genom Citygate, kan tidningar erbjuda smidiga SMS-tjänster när det gäller t.ex. nyheter, annonstjänster, tävlingar och prenumerationstjänster, även lokala dagstidningar.

Ett avtal med BytBil gör det möjligt för de lokala dagstidningarna att publicera bilhandlarnas objekt på sin tidningssajt via den gemensamma annonsmarknaden Lokus Motor. Detta innebär för de lokala bilhandlarna att deras erbjudande och utbud av begagnade bilar blir synlig för den lokala marknaden. Kombinerat med annonsering i tidningen ger detta tidningsläsaren en fullständig inblick i sin lokala bilhandlares utbud. I anslutningen till visningen av objekten visas dessutom en karta som anger var handlaren finns geografiskt.

Kartfunktionen kommer även att finnas på tidningssajternas gemensamma bostadsmarknad Lokus bostad. Förutom detta har tidningarna även möjligheten att publicera priserna för fastighetsöverlåtelser via ett avtal med Ljungquist Information och tjänsten VillaVärdet. ”Vill du veta vad din granne fick betalt för sitt hus?” har alltid haft ett högt läsvärde.

Via tidningssajten kommer nu besökaren också att kunna ladda hem musik via den nya musikshopen Playstop som i första hand kommer att lanseras på www.unt.se, www.ek.se samt www.vk.se. Här kan man ladda ner såväl enskilda låtar, album som ljudböcker. Utbudet presenteras under olika musikstilar, lokala musikevent och diverse topplistor.

– Internet och mobilen innebär spännande, nya kommunikationsvägar i vår vardag för lokala tjänster om vad som händer och erbjuds just nu där jag bor. Det blir en naturlig utveckling för de lokala tidningssajterna, säger Niklas Jonason, VD för Citygate. Tidningssajterna växer för varje månad – innehållet utvecklas stadigt och trafiken till sajterna likaså. Ny teknik, nya generationer och nya behov ställer också nya krav på tidningarna och deras verksamheter.

 

Post Comment