Nyheter

Tangons Inspirationspris 2004 utdelat i Uppsala

Det har varit premiär för utdelning av Tangons Inspirationspris. Det är 15-årsjubilerande Tangogruppen Cambalache i Uppsala som tagit initiativ till priset och detta första år delades tre priser ut. Pristagare blev, Jan Fredriksson från Stockholm, Tommy Persson och Cristina Ramirez från Uppsala samt tangoorkestern Tangarte från Malmö. Pristudelningen ägde rum under Cambalaches stora jubileumsfest på lördagskvällen.


Jan Fredriksson får priset för sitt mångåriga och generösa arbete med tango samt för sina stora insatser i föreningsarbetet där Jan med ett stort personligt engagemang inspirerat många tangointresserade.

Han har under flera år varit ordförande i Svensk-Argentinska Tangoföreningen – Tango Norte, och också undervisat i tango.

Paret Tommy Persson och Cristina Ramirez får priset för sitt sätt att utveckla och lyfta fram dansens möjligheter utöver steg och figurer. De har de sista åren uppmärksammat kvinnans roll i tangon på ett nytt och mycket inspirerande sätt samt den oerhört viktiga kommunikationen inom dansparet.

Den tredje och sista pristagaren är tangoorkestern Tangarte från Malmö. Utan musik ingen tangodans. Och att se en tangoorkester växa och utvecklas från år till år är mycket inspirerande. Tangarte har tack vare stort engagemang och hårt arbete blivit mycket uppskattade i tangovärlden.

Tangarte består av Juanjo Passo, gitarr, Juan José Passo Sr., sång, Tord Sölvesson, dragspel, Jerzy Markiewiez, piano, Robert Pettersson, kontrabas, Per Tidstrand, violoncell och Anders Frostin, violin. Priset togs emot av Juanjo Passe som är gruppens konstnärlige och musikaliske ledare.

– Syftet med priset är att uppmuntra och inspirera personer och grupper i Sverige som gjort betydelsefulla insatser för tangon, säger juryns ordförande Lars Hedberg. Det handlar inte om att någon är vinnare eller bäst.

Juryn, som har bestått av tangodansare Uppsala, Stockholm, Västerås och Strängnäs, har haft ett svårt arbete att välja mellan de sammanlagt 15 nominerade kandidaterna.

– Personligen tycker jag att alla kandidater var värda att få priset. Och om det blir en fortsättning på detta, vilket vi hoppas, kommer alla förhoppningsvis att förr eller senare bli pristagare, säger Lars Hedberg.

Priset består av ett glasföremål med ”tangokänsla”, skapat för detta tillfälle av konstnären Anna Molander från Glanshammar.

Lördagens jubileumsfest var en del i den tangofestival som nu pågår i Uppsala. Hela festivalprogrammet finns på www.cambalache.nu

Post Comment