Nyheter

Skidåkning mitt i Uppsala 10-11 januari, USLK 50 år

Skidfestival i Slottsbacken, Uppsala Uppsala Slalomklubb firar 50 år genom att anordna en stor manifestation för utförsåkning i Uppsala Slottsbacke den 10-11 januari.


På lördagen den 10:e januari är det tävlingar och uppvisningar och under söndagen är det fritt fram för alla pröva den unika pisten och parkområdet med olika rails och boxar.

Vill slå ett slag för skidåkning
Uppsala Slalomklubb anordnar, i samband med sitt 50-års jubileum den 10 januari 2009, tävlingar och uppvisningar i anrika Slottsbacken mitt i Uppsala. Snö säkras från kommunens depåer och dessutom tar man hjälp av både pistmaskin och snökanoner för att bygga ett riktigt skidstadion. Evenemanget pågår lördag 10 januari från 10.00 till 16.00. Dagen därpå är backen öppen för alla som vill prova både alpint och freestyle.

Proffsig arena
Slalomklubben satsar nu stort på att få arenan i bästa skick. Skidbacken anläggs av klubbens och kommunens experter medan freestyle-området byggs av David Ny. David anses vara världens bästa hoppbyggare och bygger bland annat halfpipen i OS. I Slottsbacken skapas en ganska lång slopestyle-linje, utmed vilken skidåkarna ska göra sina bästa och mest varierade trick. Sist på dagen avgörs den första tävlingen någonsin där man ska åka skidor högst upp utmed stammen på ett snötäckt träd. Det blir alpina tävlingar i alla ungdomsklasser och i slalombanan anordnas dessutom en prestigefylld företagskamp – Slottsracet.

– Vi vill engagera fler inom skidåkning. Det är en fantastiskt rolig sport som vi arbetat för och med i 50 år nu. Vi vill visa en storpublik hur häftig skidåkning kan vara även utanför fjällen och såklart vill vi få fler ungdomar i träning, säger Bengt-Åke Ljudén, ordförande i Uppsala Slalomklubb.

Alla får prova
Under hela söndagen den 11:e januari kommer både slalombacken och freestyle-arenan vara öppen för alla. Man kan ta med sig egna skidor eller hyra på toppen av Slottsbacken. I området finns det även instruktörer. För de som vill öva lite på så kallade rails så finns den möjligheten även på lördagen.

– Vi hoppas att alla som är hemma tar chansen att komma och se tävlingarna, eller ännu hellre, provar att åka nu när vi tagit backen till stan för en helg, fortsätter Bengt-Åke Ljudén. Under veckan fortsätter sedan aktiviteterna i Sunnserstabacken och avslutas kommande helg (17-18/1) med Mälarscupstävling och ca 200 startande i Sunnerstabacken.

Information om eventet finns på länken nedan.

USLK

Post Comment