Nyheter

Personalintensiva tjänster lockar ung arbetskraft

2006-04-18, 09:13

Personalintensiva tjänster lockar ung arbetskraft

I branschen personalintensiva tjänster är omkring 30 procent av de anställda under 30 år. Det är en betydligt högre siffra än i näringslivet som helhet där anställda under 30 bara är 19 procent.


Under perioden 1991-2002 har antalet sysselsatta i branschen ökat med 68 000. I branschen är det ofta lättare för unga och arbetslösa att få jobb. Dels är kraven på utbildning låga, dels är personalomsättningen hög. I snitt tillkommer 27 procent till branschen under ett år samtidigt som 25 procent slutar.

– Ofta fungerar den här typen av jobb som språngbräda för unga och arbetslösa att ta sig vidare in på arbetsmarknaden. Därför är den här branschen viktig för sysselsättningen i Sverige. Det säger Nuteks tf generaldirektör Sune Halvarsson.

I branschen personalintensiva tjänster finns bland annat företag inom bevakning, bemanning, städning, hotell och restaurang. Stora arbetsgivare är till exempel Manpower och McDonalds. Stora arbetsgivare är dock sällsynt i branschen. Vanligare är att företagen är små, ofta soloföretag. Över 75 procent av företagen i branschen är soloföretag.

Post Comment