Nyheter

Ny studie: Tröttast i Europa – Svensken sover för lite

Svenska folket är vakna mer än vad som är nyttigt. Bara 27 procent sover 8 timmar per natt. Vanligast är att man sover cirka 7 timmar, det gör hela 46 procent av svenskarna.

Mest sover man i Norrland som i högre grad än andra landsändar sover 9 timmar per natt. Det framgår av en studie av svenska folkets vanor som genomförts på uppdrag av ACO Vitamineral.

Gifta personer samt de som är i åldern 40-49 år sover i högre grad än andra 7 timmar per natt. Tuffast är det för småbarnsföräldrarna, där bara var femte sover mer än 8 timmar per natt. En av fyra svenskar sover sex timmar eller mindre vilket är klart mindre än vad kroppen behöver.

Sömn är ett aktivt tillstånd då hjärnan sorterar information samtidigt som immunförsvaret och minnet stärks. Enligt ny forskning är sömnbrist är enskilt största faktorn för påverkan på immunförsvaret. Om det intrikata samspelet i kroppen störs, bryter systemen till sist samman.

─ I dag vågar vi säga att kroppen behöver ungefär sju timmars sömn per natt, säger professsor Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska Institutet.

Karolinska institutet presenterar inom kort en studie som visar att svenskar och finländare är de som har sämst sömn i Europa. Den vanligaste orsaken är att sömnen störs av tankar som har med arbete att göra.

Post Comment