Nyheter

Internets goda exempel: Lyssna på Stadsbibliotekets ljudböcker på din dator

Uppsala stadsbibliotek erbjuder nu möjligheten att låna ljudböcker direkt till din dator. Det är företaget eLib som står bakom denna satsning på e-ljudböcker.

Det finns idag två olika typer av elektroniska ljudböcker. Den första är så kallade streamade ljudböcker. Det är en ljudbok som spelas upp via Internet och som du kan lyssna på via en dator som är ansluten till Internet och som uppfyller tjänstens krav på webbläsare och operativsystem. Ljudboksfilerna sparas inte ned till din hårddisk utan buffras, strömmas, allt eftersom de spelas upp. Streamade ljudböcker spelas upp med Windows Media Player.

Den andra kallas e-ljudböcker och är en online-tjänst där du kan lyssna på en inläst bok och samtidigt se texten på skärmen. Text och ljud är synkroniserat så att det stycke eller den mening som läses upp markeras på skärmen. Ljudet spelas upp via Internet. Ljudboksfilerna sparas inte ned till din hårddisk utan buffras, strömmas, allt eftersom de spelas upp. E-ljudböckerna fungerar endast med Windows med Internet Explorer.

låna en e-ljudbok från Uppsala stadsbibliotek eller få mer information på länken nedan.

Post Comment