Forskning Framsteg

Inte längre fult att fuska: Svensken är förvånansvärt tolerant till skattefusk

Vad säger din granne om du påstår att man inte bör skattefuska? En av nio grannar säger att du har fel, skriver Forskning & Framsteg i sitt nya nummer.


I en stor undersökning har 40 000 personer i ett tjugotal länder i Europa fått svara på en rad olika frågor. De har bland annat fått ta ställning till påståendet “Man bör inte skattefuska”.

Sammantaget är det 8 procent av européerna som inte tar avstånd från skattefusk. Men de nationella variationerna är stora. I särklass hamnar Belgien, där hela 18 procent inte tar avstånd från skattefusk.

– I Belgien har det alltid varit så. Där är det närmast en plikt att lura staten, kommenterar Assar Lindbeck, professor emeritus i ekonomi vid Stockholms universitet.

På andra plats kommer Sverige (se listan nedan).

– Detta är förvånande, för till skillnad från belgarna har man alltid ansett att svenskarna har stor lojalitet mot statsmakten. Möjligen kan det vara så, säger Assar Lindbeck till Forskning & Framsteg, att svenskarna på senare tid har blivit osäkrare över vad de egentligen får för de höga skatterna.

Tar inte avstånd från skattefusk
Belgien 18,0%
Sverige 11,4%
Luxemburg 10,8%
Tjeckien 9,9%
Grekland 9,7%
Tyskland 9,7%
Österrike 9,3%
Spanien 8,1%
Norge 7,9%
Storbritannien 7,1%
Schweiz 6,8%
Danmark 6,6%
Finland 6,6%
Slovenien 6,0%
Polen 3,6%
Estland 3,0%
Portugal 2,3%

Forskning & Framsteg (69 nyheter)

Ytterligare information:
http://www.fof.se

Post Comment