Nyheter

Fler än 43 miljoner abonnenter navigerar med sin telefon i EU och USA år 2012

Enligt en ny rapport från analysföretaget Berg Insight kommer antalet användare av kartor och navigationsrutter i mobilen att växa från 4 miljoner år 2007 med en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR) på 60.8 procent och nå 43 miljoner användare 2012. Intäkterna från abonnemang och annonsering förväntas nå 512 miljoner euro år 2012 jämfört med 96 miljoner euro 2007, en genomsnittlig årligt tillväxttakt på 39.8 procent (CAGR).

Den ökande användningen kommer huvudsakligen att drivas av införandet av GPS-teknik i smartphone mobiler samt paketering av navigation och kartinnehåll i såväl mobiler som abonnemang.

Årets framgångsrika lansering av GPS-mobilen Nokia N95 har öppnat upp marknaden för mobil navigation i Europa. Den amerikanska marknaden är redan relativt välutvecklad eftersom GPS är en standardfunktion i alla CDMA-mobiler. Sprint Nextel och Verizon Wireless har fått miljontals användare till sina navigationstjänster, något som europeiska operatörer nu hoppas kunna upprepa. Samtidigt sätter Nokia sin fulla kraft bakom sin terminalbaserade kart- och navigationsplattform, medan Google och Yahoo utökar sina sök och karterbjudanden med Mobile Web 2.0 applikationer.

“Rekordförsäljning av bilnavigatorer i Europa och USA har introducerat nyttan med GPS för bilförare. Nu tävlar de stora spelarna i mobilbranschen om att leverera motsvarande tjänster för fotgängare, pendlare och resenärer via mobilen.

Berg Insight räknar med att huvuddelen av framtidens mobila navigationstjänster kommer att vara annonsfinansierade. Navigation passar utmärkt tillsammans med local search applikationer som skapar helt nya möjligheter för annonsörer att nå ut till konsumenter med riktade budskap. Malm uppmanar mobilbranschen att ta till sig modellen med annonsfinansierade tjänster för att bibehålla sin konkurrenskraft. ”Kartor går redan att komma åt gratis på nätet. Snart kommer även navigation att befinna sig på det stadiet och rycka undan basen för de flesta betaltjänster,” säger Malm.

Post Comment