Nyheter

En halv miljon registrerade .SE-domäner

.SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur), som ansvarar för Internets svenska toppdomän, har registrerat .SE-domän nummer 500 000. Den 500 000:e domänen, bygdegård.se, registrerades strax efter midnatt av Niklas Stenberg i Tyresö via ombudet Loopia. Namnet ska användas för Tyresö Bygdegårds räkning.

– En milstolpe inom Internetvärlden passerades i natt, när den 500 000:e .SE-domänen registrerades, säger Danny Aerts, VD på .SE. Vi har sett en mycket stark tillväxt i antalet domännamnsregistreringar den senaste tiden och 400 000-strecket passerades så sent som i slutet av december förra året. Det är framför allt positivt att det är så många privatpersoner som väljer att skaffa en egen identitet på Internet genom ett personligt domännamn och att namnen med svenska tecken blir fler.

Den första .SE-domänen registrerades 1983 och under de följande fem åren registrerades totalt endast ett femtiotal domäner under .SE, främst av universitet och andra pionjärer. Detta motsvarar mindre än en tiondel av antalet registreringar en helt vanlig dag detta år. Det var domännamnet bygdegård.se som tio minuter efter midnatt mellan onsdag och torsdag blev den 500 000:e domänen.

– Jag ska använda adressen bygdegård.se för Tyresö bygdegårds räkning. Vi ville ha ett så kort och enkelt namn som möjligt, säger innehavaren Niklas Stenberg. Det var självklart för mig att registrera just en .SE domän eftersom det är .SE som gäller om man vill nå den svenska marknaden. Eftersom jag är nöjd kund till Loopia sedan flera år kändes det naturligt att registrera namnet genom dem.

Bygdegård.se registrerades genom Loopia, som är ett av knappt 400 .SE-ombud, genom vilka domännamn kan registreras. Loopia kommer att skänka en Mac Mini samt ett gratis webbhotellskonto till Niklas Stenberg, för att fira det 500 000:e domännamnet under .SE.

– Det är jätteroligt att .SE-kund nummer 500 000 valde oss. Under 2005 sålde vi även domän nummer 300 000 och 400 000. Våra satsningar på en snabb support, unika tjänster och hög tillgänglighet gör att merparten av alla domännamn i Sverige registreras genom oss, säger Jonathan Sulo, verksamhetschef på Västeråsbaserade Loopia AB.

Post Comment