Nyheter

Ecce Homo-fotograf åter i Domkyrkan

Visningen av Ecce Homo-bilderna i domkyrkan på kulturnatten 1998 väckte starka reaktioner, såväl positiva som negativa, över hela landet. Nu återkommer fotografen Elisabeth Ohlson Wallin med en bildsvit på aidssjuka i Sydafrika, kallad South Africa Via dolorosa. Det känns underbart och roligt att återkomma till domkyrkan. Det är för mig en underbar plats, där all den värme som var den kvällen 1998 fortfarande sitter i väggarna, säger Elisabeth.

Visningen av Ecce Homo (latin för ”Se människan”) var Elisabeth Ohlson Wallins genombrott som fotograf. Bilderna turnerade runt om i Sverige, Skandinavien och Europa och ska ha setts av ca 175 000 personer fram till augusti 1999.

I debatten som följde skrevs en mängd artiklar och böcker om bilderna som sådana och homosexuellas situation i kyrkan. Att skildra Jesus i en homosexuell miljö var uppenbarligen ett mycket laddat ämne.

Allt det som hände då påverkade förstås Elisabeth Ohlson Wallins liv på många sätt.

– Att gå ut öppet och säga att Gud är kärlek var lika stort som att komma ut och säga att jag är homosexuell. Det var på många sätt en gåva att få visa sina bilder för så många människor och att få skapa debatt. Jag försöker förvalta detta väl, säger Elisabeth.

Inför projektet South Africa Via dolorosa gjorde hon ett stort förarbete. Hon mötte en lång rad aids-sjuka människor i Sydafrika som fick berätta om sin situation för henne. Utifrån varje livshistoria valdes sedan ett motiv bland de ”stationer” som i romersk-katolsk tradition kopplas till Jesu vandring (Via dolorosa) till korset.

– Tanken var att tolka Jesu sista timmar i livet till modern tid. Jag tycker ju mycket om att använda mig av Jesu liv i mitt konstnärskap. Jag mötte en otrolig styrka bland de människor jag träffade, berättar Elisabeth.

Ett kommande projekt för fotografen kan vara ett altare.

– Det är en dröm jag har sedan ett år tillbaka som handlar om… nej, det kan jag nog inte berätta än. Men jag vet inte om någon kyrka vill beställa ett av mig. Men jag kanske kan visa det någon annanstans.

Post Comment